Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ukraina – wyższe przychody z eksportu mrożonek

Według analityków EastFruit, pomimo niesprzyjających warunków rynkowych w 2019 roku, produkcja mrożonych warzyw, owoców i owoców jagodowych na Ukrainie nadal dynamicznie się rozwijała. W związku z tym, nawet przy znacznym umocnieniu krajowej waluty krajowej względem dolara i euro, eksport nadal rósł. W szczególności w pierwszych siedmiu miesiącach sezonu 2019/2020 dochody Ukrainy z mrożonych owoców i warzyw wzrosły do ​​67,5 mln USD - więcej w tej grupie towarów uzyskano wyłącznie z eksportu orzechów włoskich.

Warto zauważyć, że do listopada tempo eksportu mrożonych warzyw, owoców i owoców jagodowych opóźniało się w ubiegłym roku, ale w grudniu 2019 roku eksport gwałtownie wzrósł. W szczególności przychody z eksportu mrożonych warzyw wzrosły prawie dwukrotnie w porównaniu z grudniem 2018 roku, a przychody z eksportu mrożonych  owoców i owoców jagodowych - o 78 procent. Łącznie w kalendarzowym roku 2019 eksport owoców i warzyw zamrożonych przyniósł Ukrainie 97,2 mln USD przychodów, czyli 29 procent całkowitego eksportu warzyw, owoców, owoców jagodowych i orzechów. Orzechy włoskie stanowiły kolejne 46 procent przychodów z eksportu, czyli 155,4 mln USD, a zatem trzy czwarte eksportu owoców i warzyw z Ukrainy stanowiły orzechy oraz mrożone owoce i warzywa.

„Jeśli do 2019 roku głównym problemem ukraińskiej branży owoców jagodowych był brak zdolności zamrażania, to w tym roku głównym problemem stał się niedobór surowców. Faktem jest, że wiele obszarów uprawy malin musiało zostać zlikwidowane ze względu na nieopłacalność produkcji, a jednocześnie pojawiło się wiele nowych przedsiębiorstw zamrażających maliny i inne jagody, owoce i warzywa, co doprowadziło do zasadniczej zmiany trendów cenowych na rynku. Zapotrzebowanie na wiele owoców do zamrożenia w 2019 roku faktycznie znacznie przewyższyło podaż, a ceny gwałtownie wzrosły, tak jak prognozowaliśmy na początku sezonu”- mówi Andrij Jarmak, ekonomista w Departamencie Inwestycji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Obecnie wielu producentów mrożonych owoców skarży się na bardzo niski poziom popytu na gotowe produkty przechowywane w magazynach. Szczególnie ten problem w tym sezonie dotknął tych, którzy zamrozili truskawki i dzikie jagody. Wielu w sezonie masowego zbioru tych jagód zbytnio zawyżało ceny, obawiając się niedoboru surowców.

„Wzrost zdolności zamrażania owoców jagodowych pociąga również za sobą wzrost produkcji mrożonych warzyw. Przychody z eksportu pozostają stosunkowo niskie w stosunku do przychodów z eksportu mrożonych jagodowych, ale przychody z warzyw rosną szybciej niż przychody z eksportu jagód. Głównym problemem dalszego rozwoju zamrażania warzyw na eksport na Ukrainie jest pokonanie bariery w zrozumieniu specyfiki uprawy surowców do zamrażania przez producentów warzyw. Pomimo faktu, że ceny warzyw do mrożenia, takich jak brokuły, kalafior, papryka itp. są zazwyczaj niższe niż na rynku warzyw świeżych, to całkowity zysk takiej firmy może być znacznie wyższy niż z uprawy tych samych warzyw na rynek świeży. Faktem jest, że producent może uprawiać znacznie większe ilości warzyw do mrożenia niż do sprzedaży na świeżym rynku. Od dawna jest to zrozumiałe w sąsiedniej Polsce, gdzie zarabia się na tym setki milionów dolarów ”- zauważa Andrij Jarmak.

Nawiasem mówiąc, to właśnie kwesti uprawy warzyw i owoców jagodowych do zamrożenia i ich zalety w porównaniu do uprawy produktów na świeży rynek zostanie poświęcone „Forum zamrażania owoców i warzyw”, które odbędzie się w ramach konferencji Million from Hectare. Konferencja odbędzie się 5 marca 2020 roku w Odessie w hotelu Black Sea.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE