Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Jakość handlowa mandarynek

2007-11-22 00:00

Jakość handlową mandarynek określa rozporządzenie Komisji (WE) nr 1799/2001. Wymagania obejmują mandarynki, satsumy, klementynki, tangerynki i ich mieszańce.

Dojrzałość mandarynek określamy na podstawie:

  • minimalnej zawartości soku i tak dla mandarynek wynosi 33%, a dla klementynek 40%
  • barwy: powinna być właściwa dla danej odmiany na przynajmniej 1/3 powierzchni owocu.

    Postanowienia dotyczące oznakowania nakazują podanie na etykiecie:
  • nazwę i adres lub kod firmowy pakującego i/lub wysyłającego
  • nazwę gatunku owocu, jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz, nazwę odmiany i dla klementynek nazwę typu odpowiednio: klementynki bez pestek, klementynki ( dla 1-10 pestek w owocu), klementynki z pestkami ( dla ponad 10 pestek w owocu)
  • kraj pochodzenia
  • klasę jakości
  • kod wielkości
  • informację o zastosowaniu środków konserwujących lub innych substancji chemicznych użytych po zbiorze.

    Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 maja 2007 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, do konserwowania cytrusów można używać E 230 – bifenyl, E 231 – fenol ortofenylowy, E 232 – fenol ortofenylowosodowy, E 233 – tiobendazol.
    Na opakowaniach należy podać w.w. nazwy jeśli były zastosowane.

    Krystyna Szymańska
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem