Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest Wtorek 25 luty 2020. Od wczoraj dodano 3022 ceny w 27 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Marokański rynek cytrusów

  |   Źródło:
Na marokańską produkcję cytrusów składają się przede wszystkim mandarynki oraz pomarańcze. Cytryny to produkt niszowy.

Według wstępnych danych, w sezonie 2016/2017 marokańska produkcja owoców cytrusowych powinna wynieść około 2,323 mln ton wobec 2,024 mln ton w poprzednim sezonie. Najwięcej w bieżących zbiorach spodziewać należy się mandarynek – 1,325 mln ton oraz pomarańczy – około 962,0 tys. ton. Pozostała ilość to produkcja cytryn oszacowana na jedynie 36,0 tys. ton.

W przypadku zbiorów pomarańczy w Maroku uprawiane są w zasadzie tylko dwie ich odmiany – odmiana Navel i odmiana Marok – Navel. Niewielkie ilości – około 80,0 tys. ton stanowi Salustiana.

W omawianym sezonie 2016/2017 poziom lokalnej konsumpcji owoców tego gatunku oszacowano na około 780,0 tys. ton a średniorocznie spożycie pomarańczy na 1 mieszkańca Maroka wynosi około 20 kg.

Eksport w bieżącym sezonie oszacowano na około 120,0 tys. ton wobec 93,0 tys. ton w poprzednim sezonie. Największymi importerami marokańskich pomarańczy są w zasadzie kraje unijne – tu przede wszystkim Francja i Holandia a także Rosja. Do przetwórstwa (w postaci soku pomarańczowego) w omawianym okresie skierowanych zostanie około 62,0 tys. ton owoców.

O około 24 proc. więcej zebranych zostanie w sezonie 2016/2017 mandarynek - w sumie zbiory szacuje się na około 1,325 mln ton. Dla porównania w poprzednim sezonie było to 1,064 mln ton. Poziom marokańskiej konsumpcji tych owoców w omawianym okresie to około 815,0 tys. ton, a średnio 1 mieszkaniec spożywa rocznie 13 kg tych cytrusów. Zdecydowanie więcej niż pomarańczy eksportuje się mandarynek – w sezonie 2016/2017 będzie to nawet 510,0 tys. ton wobec 481,0 tys. ton sezon wcześniej. Największym importerem marokańskich mandarynek pozostaje Rosja z poprzedniosezonowym importerem na poziomie prawie 203,0 tys. ton, na drugim miejscu plasuje się Francja – 73,7 tys. ton oraz Kanada – niecałe 59,0 tys. ton.

Jak już wspomniano wcześniej, zbiory cytryn są marginalne w porównaniu do całkowitego wolumenu zbiorów cytrusów w Maroku, a w bieżącym sezonie będzie to 36,2 tys. ton, czyli o 1,0 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Około 26,0 - 28,0 tys. ton trafi na lokalny rynek do spożycia (około 1,3 kg/osobę rocznie), a około 10,0 tys. ton kierowane jest na eksport.

 

 

Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.