Turcja – spadek eksportu warzyw i owoców
Turcja w styczniu i lutym 2016 roku znacznie zmniejszyła eksport owoców i warzyw. Takie informacje opublikował Sekretariat Generalny Śródziemnomorskiej Unii Eksporterów (AKIB).
Według tych danych eksport owoców i warzyw z Turcji zmniejszyła się aż o 73 procent w okresie sprawozdawczym w porównaniu z początkiem ubiegłego roku! W okresie styczeń - luty 2015 roku wartość tego eksportu wyniosła 143 milionów USD. Natomiast przychody z eksportu owoców i warzyw w pierwszych dwóch miesiącach tego roku to tylko 38 mln USD.
Największy spadek eksportu odnotowanych w segmencie jabłek, pomidorów, pomarańczy, mandarynek, truskawek i winogron. Wolumen eksportu cytrusów spadł o 34 procent.
Głównym powodem spadku eksportu było rzeczywiste wstrzymanie dostaw do Rosji, który to kraj był wcześniej największym rynkiem dla tureckich warzyw i owoców. Przypomnijmy, że od 1 stycznia 2016 roku rosyjskim zakazem importu objęto wiele owoców i warzyw z Turcji, zwłaszcza mandarynki, pomarańcze, ogórki, pomidory i inne. W dniu 17 marca na liście sankcji pojawiły się nowe produkty, takie jak granaty i papryka. Ponadto, według oficjalnych danych, w okresie sprawozdawczym znacznie zmalał eksport z Turcji do Iraku - o 23 procent, do Syrii – o 45 procent oraz Bułgarii – o 26 procent.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Turcja szuka nowych rynków zbytu dla owoców i warzyw
czytaj dalej