Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Włochy – koniec sezonu klementynek

Wracając z ostatniej podróży do Hiszpanii, do jednych z najważniejszych obszarów produkcyjnych w sektorze owoców cytrusowych, agronom, konsultant i specjalista ds. owoców cytrusowych dr Francesco Perri informuje FreshPlaza o aktualnej sytuacji w segmencie klementynek i mandarynek: "Dużo podróżowałem zarówno po Andaluzji, jak iw okolicach Walencji.

Hiszpańskie obszary owoców cytrusowych są niezwykle duże: to około 1000 km od Tarragony do Huelvy, przestrzeń, na której rośliny cieszą się znacznymi różnicami pod względem gleby i mikroklimatów, uzyskując w ten sposób różną produktywność i lokując się w różnych „oknach komercyjnych”. W szczególności w Andaluzji środowisko jest bardzo odpowiednie dla odmian późnych, ponieważ nie są narażone na mróz, gleba nadaje się do uprawy i istnieje duża podaż dobrej wody.

Według Perriego, w tej południowej części Hiszpanii nowa uprawa cytrusów już od pewnego czasu odnosi sukcesy. Skutkuje toinwestycjami w nowe opatentowane odmiany, które pozwoliły na znaczną ekspansję sezonu produkcyjnego i komercyjnego.

Widać to wyraźnie w porównaniu Hiszpanii z Włochami: "Możemy powiedzieć - wyjaśnia ekspert - że sezon klementynek i mandarynek wyrażony jest w dwóch aktach, takich jak przedstawienie. Pierwszy od połowy września do stycznia. To super wczesne i średnie odmiany. W Hiszpanii pierwsza część sezonu trwała do początku listopada, a od tego czasu do połowy stycznia rynek cierpi z powodu szczytowej produkcji.

Druga faza rozpoczyna się w połowie stycznia i trwa do końca kwietnia Niestety, ta druga część sezonu nie istnieje we Włoszech (z wyjątkiem niewielkiej ilości mandarynek Nadorcott i Tango). Ten okres sezonu już się skończył i nie ma już włoskich klementynek. Zamiast tego mają rozległe obszary uprawy opatentowanych odmian mandarynek, takimi jak Nadorcott, Orri, Tango, Gold Nugget ... ".

W tym roku w Hiszpanii, według Perriego, cena zakupu mandarynek w drugiej fazie kampanii, choć niższa niż przed rokiem, nadal jest na wysokim poziomie: "Mówimy o cenach producenta około 0,60 € do 0,80 za kg. Dzięki innowacjom odmianowym produkt hiszpański jest eksportowany do różnych miejsc docelowych, w tym do Stanów Zjednoczonych, Kanady, Wielkiej Brytanii, Francji, Belgii, Niemiec, Holandii i Włoch. Rozpoczęły się również wysyłki do Chin ".

"Problem sektora klementynek i mandarynek we Włoszech polega na tym, że około 90 procent odmian jest tradycyjnych, niepodlegających prawom ochrony roślin, a zatem ubogich z punktu widzenia handlowego zysku. W Andaluzji możemy przyjąć 80 - 90 procent częstości występowania opatentowanych odmian, dlatego kluczową rolę odgrywa drugi akt kampanii owoców cytrusowych. Hiszpanom udaje się osiągnąć dużą sprzedaż w pewnym okresie, gdy nie napotykają na dużą konkurencję ".

Przychody są imponujące, jak donosi Perri: "ilość produktów i przychody mają niewiarygodne rozmiary - istnieją indywidualne firmy, które obsługują miliony kilogramów nawet jednej opatentowanej odmiany! Przychody wynoszą nawet setki milionów euro.”

"Włochy są dalekie od tej sytuacji. Na przykład włoski sezon 2018/2019 dla klementynek charakteryzował się frustracją, bezradnością, poczuciem opuszczenia i rozpaczy.,Ii który dziś pozostawia większości organizacji producentów z przychodami absolutnie niezgodnymi z prognozami.

Wydostanie się z tego impasu nie jest łatwe, także dlatego, że w międzyczasie samo rolnictwo ewoluuje i wkracza w nową erę: tak zwane "inteligentne rolnictwo". Ten rodzaj rolnictwa jest nie tylko zrównoważony i odporny. Jest w stanie wyżywić rosnącą populację po niższych kosztach i przy mniejszym wpływie na środowisko, ale także szybko i elastycznie interpretuje potrzeby rynku, jest sprytny i przygotowany, w którym know-how i specyficzna wiedza staje się tak samo niezbędna jak innowacyjny proces i produkt.

Francesco Perri: "Doświadczeni i przygotowani technicy rolni są rzadkością nawet w Hiszpanii, sytuacja w naszym kraju jest jeszcze bardziej złożona, nie możemy nawet myśleć o inwestowaniu w nowe opatentowane odmiany, z wszystkimi wymaganymi płatnościami, bez wstępnych studiów wykonalności, mapy przydatności, dostosowanie do specyficznych warunków terenu i stosowanie odpowiednich praktyk agronomicznych. Musielibyśmy uczynić nowe odmiany w pełni opłacalnymi, a tym samym spłacić początkowy koszt w krótkim czasie!"

"Jeśli chodzi o kompetencje techniczne, które wyrażają jednocześnie przygotowanie teoretyczne i praktyczne doświadczenie, potrzeba około dziesięciu lat uczenia się i analizy rzeczywistości, które są na pierwszym planie w pozostałej części świata. Jak możemy być gotowi na wyzwania jutra, jeśli nie pomyśleliśmy wcześniej o stworzeniu nowej generacji ekspertów?"

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE