Wzrost greckiego eksportu owoców i warzyw
W pierwszym kwartale bieżącego roku wolumen eksportu świeżych owoców i warzyw z Grecji wzrósł o 37,8 proc. wobec analogicznego okresu roku 2015. W tym samym okresie od stycznia do końca marca bieżącego roku wartość wyeksportowanych z Grecji owoców i warzyw wzrosła o 25 proc. w porównaniu do pierwszych trzech miesięcy minionego roku.
Zdaniem ELSTAT, czyli Greckiego Stowarzyszenia Eksporterów Owoców, Warzyw i Soków, do końca 2016 roku wielkość eksportu greckich owoców i warzyw przekroczy wolumen 1,5 mln ton.
W sumie greccy eksporterzy wysłali poza granice w okresie pierwszego kwartału dokładnie 450,5 tys. ton produktów ogrodnictwa o wartości 241,2 mln euro. W okresie styczeń – marzec wolumen eksportu warzyw wzrósł w porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku o 31,4 proc. do wielkości prawie 67,0 tys. ton, o wartości ponad 54,0 mln euro (+21,2 proc.). W tym samym czasie aż o 39 proc. wzrosła wysyłka owoców do wolumenu 383,5 tys. ton o wartości 187,2 mln euro. Największy wzrost w eksporcie owoców odnotowały truskawki – wobec roku poprzedniego o 161 proc., następnie mandarynki – o 85 proc. i w końcu jabłka – wzrost o 27 proc. W przypadku wysyłanych warzyw największy wzrost odnotowały pomidory – niecałe 72 proc. oraz ogórki o prawie 12 proc.
Prognozy produkcji brzoskwiń i nektarynek w EU
czytaj dalej
Prognoza zbiorów moreli w Europie
czytaj dalej
Unijny rynek wiśni i czereśni
czytaj dalej
Grecja: dramatyczny spadek eksportu truskawek
czytaj dalej