Hiszpania: pogoda wpływa na melony i arbuzy
Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw Almerii (COEXPHAL) zrzeszające 83 eksporterów stanowiących 70 proc. ogółu eksportu z tego regionu, poinformowało, że niekorzystne warunki pogodowe panujące w grudniu i styczniu nad Hiszpanią, niekorzystnie wpływają na wegetację owoców i warzyw - na jej spore spowolnienie, ale także na wielkość produkcji w przypadku niektórych z nich.
Taka sytuacja ma miejsce m. in. w przypadku arbuzów i melonów. Według najnowszych informacji COEXPHAL, początek kampanii arbuzowo-melonowej może być naprawdę dużo słabszy niż w poprzednich sezonach, a w czasie całego trwania sezonu wielkość produkcji będzie średnio o około 20 proc. niższa.
Tegoroczna kampania jest dużo chłodniejsza niż w ostatnich latach, przez co produkcja jest spowolniona. Jak mówią tamtejsi producenci na razie „poślizg” sięga około miesiąca, co jednak może się jeszcze pogłębić, bo pogoda wciąż bywa kapryśna.
Sałata dosłownie lodowa
Hiszpania – rekord w eksporcie bakłażanów
Ale poślizg…
czytaj dalej