Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest niedziela 5 lipca 2020. Od wczoraj dodano 1919 ceny w 16 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Drosophila suzukii – szkodnik gatunków jagodowych

Muszka Drosophila suzukii
  |   Źródło:
Mucha Drosophila suzukii (Matsumura 1931) (Diptera Drosophilidae) jest to nowy, bardzo groźny szkodnik owoców, atakujący przede wszystkim gatunki jagodowe.

Drosophila suzukii pochodzi z południowo – wschodniej Azji. W latach osiemdziesiątych XX w. pierwsze egzemplarze tego szkodnika odkryto na Hawajach, a w 2008 roku muszkę wykryto już na kontynencie amerykańskim. Pierwszym stanem, w którym odnotowano obecność muszki była Kalifornia, obecnie jego występowanie notuje się na plantacjach owoców jagodowych w wielu innych zakątkach USA m. in. na Florydzie, Michigan, a także w stanie Waszyngton. Obecność D. suzukii odnotowano także w Kanadzie i Meksyku.

Muchę Drosophila suzukii można także znaleźć już w większości krajów śródziemnomorskich południowej Europy. We Włoszech obecność muszki odnotowano w takich regionach jak Piemont, Lombardia, Veneto, Liguria, Marche, Kalabria, Kampania i Sycylia, we Francji stwierdzono ją na plantacjach na Korsyce i w Ile de France. Pierwsze owady pokazały się także w Szwajcarii, Słowenii, Chorwacji, w Austrii, Niemczech i w Belgii. Jak się okazuje z roku na rok owad szybko zaczyna rozprzestrzeniać się w kierunku północnej i wschodniej Europy. Z pierwszych obserwacji wynika jednak, że czynnikiem ograniczającym występowanie muchy może okazać się suchy klimat, bo mucha preferuje wilgotny klimat morski.  

Drosophila suzukii atakuje wiele gatunków owoców miękkich, takich jak borówkę amerykańską, maliny, truskawki, czy czereśnie. Mucha jest bliską kuzynką zwykłej muszki owocówki, jednak jej szkodliwość jest znacznie większa, bo atakuje ona owoce zdrowe, świeże i nieuszkodzone. Jej jaja składane są do owoców, z których wylęgają się larwy żywiące się miąższem. To one są główną przyczyną uszkodzeń owoców, a te uszkodzenia są przyczyną lawiny kolejnych. Uszkodzone żerowaniem owoce są bowiem narażone na wtórne zakażenia różnych innych patogenów takich jak grzyby, drożdże czy bakterie.

Dorosły owad muszki Drosophila suzukii ma długość 2–3,5 mm. Jest on koloru od żółtego do jasno brązowego, ma czerwone oczy i czarne pasy po stronie brzusznej. Rozpiętość skrzydeł wynosi 5–6 mm. U owada występuje dymorfizm płciowy – samce mają ciemne plamki na końcu skrzydeł, a samice silne, długie pokładełko. Larwy osiągają 3,5 mm długości i cały cykl rozwojowy przechodzą w owocu. Szkodnik ma wiele pokoleń w ciągu roku (od 7 nawet do 15 pokoleń w zależności od warunków klimatycznych), a jedna samica może złożyć nawet 600 jaj (średnio około 400 sztuk).

Mucha może przetrwać i rozmnażać się w szerokim spektrum warunków klimatycznych. Temperaturami granicznymi dla reprodukcji Drosophila suzukii to zakres od 10 st. C do 32 st. C. Optymalna temperatura do rozwoju owadów waha się w przedziale 20 – 25 st. C. Muszka dobrze znosi także niskie temperatury, co potwierdza jej obecność z rejonach górskich.

Muszka jest w stanie rozwijać się w bardzo szerokim zakresie ekosystemów – zarówno uprawnych, jak i dzikich, co umożliwia jej przetrwanie praktycznie wszędzie, a ludziom ogranicza kontrolę nad jej rozwojem.

Szybki rozwój szkodnika i narastające straty w produkcji z powodu jego obecności przyczyniły się do stworzenia we Włoszech grupy badawczej (IASMA Research and Innovation Center Fondazione E. Mach - Dep. Sustainable Agroecosystems and Bioresources Chemical Ecology Research Group, S.Michele all’Adige, Trento), która ma na celu poznanie biologii Drosophila suzukii, jego dokładnego rozwoju, a także przekazywanie tej wiedzy i wdrażanie technologii pozwalających zwalczać muszkę.

Drosophila suzukii także w Polsce

Obecność muszki w Niemczech może oznaczać, że niedługo owad przekroczy granicę Polski i zaatakuje krajowe plantacje. Warto więc zacząć interesować się tym owadem i zadbać o monitoring jego występowania. Należy w tym celu rozwiesić pułapki. Można je wykonać samodzielnie. Wystarczy do tego plastikowa butelka z nawierconymi otworami o średnicy około 1 cm, którą trzeba wypełnić płynem wabiącym (0,5 l wody, pół paczki drożdży, 4 łyżki cukru, 2 krople zwilżacza lub detergentu). Takie pułapki powinno się rozwiesić na plantacji w momencie gdy zaczynają dojrzewać pierwsze owoce. To pozwoli na wczesne wykrycie szkodnika i przygotowanie się na jego zwalczanie (prof. dr hab. Stanisław Pluta).

Słowa kluczowe: owoce, produkcja owoców, szkodniki

Podobne
Owoce borówki
2012-08-01 09:00
Chłodnia i sortownia borówek dla producentów
Grupa Producentów Owoców "Polskie Jagody" zakończyła budowę chłodni i sortowni owoców w Olchowcu.
czytaj więcej
Borówka wysoka
2012-07-16 11:00
Borówka - czy potrzebne są zmiany?
Polska w ostatnich latach stała się największym producentem borówki wysokiej w Europie, a także jednym z najważniejszych dostawców tych owoców do Wielkiej Brytanii.
czytaj więcej
Szara pleśń truskawek
2012-07-02 12:46
Szara pleśń w truskawkach
Szara pleśń w uprawach truskawek to jedna z najgroźniejszych chorób. Podpowiadamy jak sobie z nią radzić.
czytaj więcej
Kaszubskie truskawki
2012-06-05 08:30
Coraz mniej truskawki kaszubskiej
W woj. pomorskim jest coraz mniej plantatorów truskawki kaszubskiej, zmniejsza się też powierzchnia upraw tych owoców.
czytaj więcej
Brak jednorodności pod względem dojrzałości, niedopuszczalne w klasie I
2012-06-04 11:49
Jakość truskawek i poziomek
Sprzedając truskawki pamiętajmy, że ich jakość reguluje obowiązkowa norma zawarta w Rozp. UE nr 543/2011.
czytaj więcej
Jakość, zbiór i przechowywanie truskawek
2012-05-31 15:57
Jakość, zbiór i przechowywanie truskawek
Truskawki należą do mało trwałych owoców, dlatego też nie mogą być długo przechowywane.
czytaj więcej
Borówka wysoka
2012-05-28 09:00
Więcej środków ochrony dla borówki
Na wniosek Stowarzyszenia Producentów Borówki Amerykańskiej została rozszerzona rejestracja fungicydu – Signum 33 WG.
czytaj więcej
Komentarze
2016-09-13
Na Śląsku już jest. Mam w Sosnowcu dwadzieścia krzaków borówki na działce i była w tym sezonie istna inwazja muszki suzuki. Wszystkie owoce wyrzuciłem nie nadawały się do jedzenia. Muszka suzuki jest niezniszczalna i nie ma na nią żadnego sposobu. Biznes borówkowy ogłaszam, że już się skończył w Polsce. Wszystkie krzaki borówki nadają się już tylko do wycięcia, bo są wylęgarnią robactwa w dojrzałych owocach. Dojrzałych owoców nie można pryskać, bo jaja są składane do środka owocu i glizdy są w środku - owoce pryskane już nie nadają się do spożycia, bo są zatrute chemicznie a glizdy i jaja i tak w środku zostaną. Ludzie nie będą kupować borówek z wieloma wijącymi się we wnętrzu glizdami.
Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.