Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polski handel zagraniczny świeżymi owocami i warzywami w 2015 roku

W minionym roku Polska wyeksportowała niecałe 680 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1113 tys. ton owoców. To w porównaniu do roku 2014 około 10 proc. spadek eksportu warzyw z ubiegłorocznej wielkości 750 tys. ton oraz o około 19 proc. dla owoców – przeszło 1370 tys. ton w roku 2014.

Jak co roku największym importerem polskich owoców i warzyw były pozostałe kraje unijne - skierowaliśmy tam 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. W obydwu przypadkach odnotowano tym samym spory wzrost zakupów – dla warzyw o niecałe 100 tys. ton, a dla owoców aż o 181 tys. ton. Drugim co do wielkości importem polskich produktów jest ugrupowanie EUG (Euroazjatycka Unia Gospodarcza zrzeszająca między innymi: Białoruś, Kazachstan, Rosję oraz Armenię i Kirgistan) - w minionym roku skierowaliśmy tam 92,3 tys. ton warzyw i niecałe 367,0 tys. ton owoców. Przy czym wyraźna tendencja spadkowa eksportu w tym kierunku to wynik trwającego od sierpnia 2014 roku rosyjskiego embargo.

Wśród eksportowanych polskich owoców jak co roku dominowały jabłka z wolumenem 888 tys. ton a wśród warzyw pieczarki – ponad 201 tys. ton.

W przypadku importu, w 2015 roku łączna ilość sprowadzonych do Polski warzyw świeżych to 523,7 tys. ton, czyli o zaledwie niecałe 20 tys. ton mniej niż w roku poprzednim, z czego niecałe 476 tys. ton to dostawy warzyw z krajów unijnych. W przypadku importu owoców - w minionym roku wyniósł on 1434 tys. ton tj. o zaledwie 17 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Około 820 tys. ton to import owoców z pozostałych państw unijnych a niecałe 530 tys. ton z państw trzecich.

Najwięcej sprowadziliśmy w minionym roku bananów – 377,3 tys. ton oraz owoców cytrusowych – 470,7 tys. ton.

 

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE