Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest poniedziałek 24 luty 2020. Od wczoraj dodano 1948 ceny w 14 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Turcja – startuje sezon warzyw szklarniowych

  |   Źródło:
W Turcji kończy się właśnie sezon uprawy warzyw gruntowych, a zaczyna ten na warzywa szklarniowe.

Jeszcze w październiku na rynek turecki mają trafić pierwsze warzywa z tamtejszych upraw szklarniowych. Oczywiście w pierwszej kolejności warzywa te trafią na stragany lokalnych rynków w Antalii, która jest centrum produkcji szklarniowej w Turcji. Z regionu tego pochodzi 50 procent tureckiej produkcji warzyw z sektora szklarniowego.

I jak zazwyczaj, te pierwsze warzywa szklarniowe są bardzo wyczekiwane przez kupujących. Do tego stopnia, że zamawiane są na długo przed ich pojawieniem się na giełdach. Dlatego też, w początkach sezonu ceny są wyższe. Popyt jest bowiem wysoki, a podaż wciąż ograniczona, a w dodatki nieregularnie dociera ona na lokalne rynki.

Giełdowe ceny na starcie sezonu kształtują się następująco: pomidory, w zależności od rodzaju od 0,47 do 1,40 euro, ogórki 0,19 euro, papryka 0,40 euro, bakłażany 0,31 euro, zielona fasola 0,93 euro. Dodajmy, że cebula oferowana jest po 0,37 euro, a ziemniaki po 0,34 euro. Ceny owoców są zaś następujące: jabłka (Goldeny) 0,56 euro, banany (miejscowe) 1,06 euro, winogrona jasne 0,87 euro, ciemne 1,09 euro, melony 0,50 euro, grejpfruty 0,50 euro, śliwki 1,10 euro.

A wracając do warzyw szklarniowych – tureckich producentów i handlowców niepokoi potencjalnie negatywny wpływ pogody na wielkość zbiorów. Póki co, ulewne deszcze na wybrzeżu nie spowodowały strat w produkcji szklarniowej. Jednak w poprzednich latach bywało różnie. Teraz zdecydowana większość produkcji znajduje się w fazie sadzonek i jest bardzo podatna na warunki pogodowe – brak słońca i zimno. A jeśli miałoby dojść do zalania upraw szklarniowych przez utrzymujące się ciężkie opady deszczu, to zaważyłoby top niewątpliwie na tempie i poziomie produkcji, a przez to na cenach.

Podobne
Turcja światowym liderem w produkcji suszonych fig
2015-10-20 12:07
Turcja światowym liderem w produkcji suszonych fig
Tureckie figi suszone trafiają rokrocznie do prawie stu państwa świata. A gdzie Turcja wysyła ich najwięcej?
czytaj więcej
Turcja – warzywa cofnięte z eksportu na krajowym rynku
2015-10-05 10:00
Turcja – warzywa cofnięte z eksportu na krajowym rynku
Tureckie media informują o tym, że tony warzyw, które z powodów fitosanitarnych zostały zawrócone z eksportu, zamiast zostać zutylizowane, trafiły na rynek wewnętrzny.
czytaj więcej
Turcja: będzie mniej cytryn?
2015-09-21 11:03
Turcja: będzie mniej cytryn?
Niedługo rozpocznie się sezon na tureckie cytryny. Czy Europa odetchnie z ulgą i na unijnych rynkach pojawią się tańsze owoce?
czytaj więcej
Rekordowe zbiory owoców granatu w Turcji
2015-08-11 11:04
Rekordowe zbiory owoców granatu w Turcji
Turcja z roku na rok produkuje coraz więcej granatów. Na przestrzeni ostatnich szesnastu lat wzrost produkcji sięga już kilkuset procent.
czytaj więcej
Import z Turcji
2015-06-18 08:14
Zmiany w imporcie z Turcji
Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych opublikował informację na temat zmian w imporcie warzyw i owoców z Turcji na obszar UE.
czytaj więcej
Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.