Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ukraina: eksport owoców w 2017 roku zróżnicowany

Eksport orzechów włoskich z Ukrainy w 2017 roku wyniósł ogółem 31.000 ton o wartości 101 milionów dolarów, podało stowarzyszenie UKRSADPROM. Podobnie jak w latach poprzednich orzechy włoskie (wartość 101 mln USD) obok owoców przetworzonych (61 mln USD stanowią najczęściej eksportowany produkt roślinnej produkcji ukraińskiej. Następnie wśród tych produktów znajdują się owoce jagodowe (11 mln USD), owoce pestkowe (10 mln USD) a także jabłka i gruszki (7 mln USD).

Eksport orzechów włoskich w minionym sezonie spadł z 40.000 do 31.000 ton, natomiast eksport mrożonych i gotowanych (przetworzonych) owoców utrzymał się na poziomie 42.000 ton. Eksport owoców ziarnkowych wzrósł z 14.000 do 24.000 ton dzięki zwiększeniu eksportu jabłek a owoców pestkowych z 2.000 do 12.000 ton dzięki sprzedaży czereśni i śliwek. Ponadto na Ukrainie rośnie popularność borówek wysokich i wiciokrzewu, a także owoców ekologicznych. Zakłady przemysłowe posadziły także porzeczki, jeżyny, aronię i orzechy laskowe.

Open4business.com.ua informuje, że według UKRSADPROM eksport owoców w tym także gatunków jagodowych w 2017 roku przekroczył 195 mln USD, co oznacza wzrost o prawie jedną trzecią w porównaniu do 2016 roku.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem