Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ukraina – wzrost eksportu owoców

W okresie styczeń-wrzesień 2019 roku utrzymywał się trend wzrostu eksportu ukraińskich owoców i owoców jagodowych. Przez 9 miesięcy tego roku Ukraina wyeksportowała produkty z tej kategorii o wartości 172 milionów dolarów.

To o 10  procent więcej niż w ubiegłym roku w analogicznym okresie, powiedział starszy naukowiec na Wydziale Ekonomiki Produkcji Rolnej i Integracji Międzynarodowej Narodowego Centrum Naukowego „Instytut Ekonomiki Rolnictwa” Bogdan Duchnickij.

Według niego było to możliwe dzięki ciągłemu wzrostowi przychodów ze sprzedaży na rynkach zagranicznych wszystkich głównych towarów krajowego eksportu grupy 8 УКТВЭД. Mowa tu o orzechach włoskich (75 mln USD), mrożonych owocach (63 mln USD), jabłkach i gruszkach (14 mln USD), a także owocach jagodowych (12 mln USD).

Bogdan Duchnickij powiedział, że w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku krajowy eksport owoców wzrósł także ilościowo. Wolumen zagranicznych dostaw orzechów włoskich wzrósł o prawie 80 procent - z 20 tysięcy ton do 36 tysięcy ton, jabłek i gruszek - ponad półtora razy (+ 52 procent) - z 29 tysięcy ton do 44 tysięcy ton, a zamrożonych owoców i owoców jagodowych - z 36 tysięcy ton do 37 tysięcy ton

Największym rynkiem ukraińskich produktów ogrodniczych pozostaje Unia Europejska. Jednocześnie decydujące znaczenie w strukturze geograficznej eksportu ma sprzedaż do Polski (17,5 procent wartości eksportu), Turcji (11,3 procent), Francji (8,1 procent), na Białoruś (6,2 procent), do Włoch (5,0 procent) ma. ), Holandii (4,1 procent) i Iraku (4,0 procent).

Wzrósł również wolumen importu owoców na Ukrainę (+ 23 procent) - do 392 mln USD, powiedział Bogdan Duchnickij. Przede wszystkim w ciągu 9 miesięcy 2019 roku Ukraina zakupiła owoce cytrusowe - za 115 mln USD, banany - 113 mln USD, owoce pestkowe i owoce ziarnkowe (jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie itp.) za 53 mln USD, winogrona za 27 mln USD, daktyle, figi, ananasy za 27 milionów dolarów.

Pod względem ilościowym wielkość importu bananów wzrosła do 201 tysięcy ton (+ 12 procent), a owoców cytrusowych - do 188 tysięcy ton (+ 5 procent). Zauważalny był wzrost importu owoców tradycyjnych dla Ukrainy. Wśród nich w szczególności jabłek i gruszek - od 4 tysięcy ton w 9 miesięcy 2018 roku do 25 tysięcy ton w tym roku, a także moreli, brzoskwiń i innych pestkowych - z 26 tysięcy ton do 58 tysięcy ton. Import ten wzrósł ze względu na zmniejszenie ilościowych i jakościowych wskaźników rodzimych upraw wspomnianych owoców.

W rezultacie, pod koniec września 2019 roku, ze względu na owoce egzotyczne, import owoców na Ukrainę ponad dwukrotnie przewyższył eksport krajowych owoców, zauważył ekspert.

Mimo to, w roku 2019, krajowi eksporterzy są w stanie osiągnąć maksymalny dochód ze sprzedaży owoców i owoców jagodowych odbiorcom zagranicznym, podsumował Bogdan Duchnickij.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE