Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Upały przyczyną kryzysu w sektorze warzyw w Europie

Europejskie Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw donosi, że stałe wysokie temperatury w Europie spowodowały jeden z najgorszych kryzysów w europejskim przemyśle owocowo-warzywnym w ciągu ostatnich 40 lat. W raporcie czytamy: "Wielkość zbiorów w wielu segmentach produkcji warzyw spadła gwałtownie w wyniku stałej wysokiej temperatury i suchej pogody, a rolnicy i producenci warzyw stają w obliczu jednego z najgorszych kryzysów w ciągu ostatnich 40 lat".

Stowarzyszenie stwierdziło, że najbardziej ucierpiały Francja, Holandia, Niemcy, Anglia, Węgry i Polska. Wpływ zmniejszonej ilości dostaw, uderzył w sektory produkcji warzyw mrożonych i konserwowych, ponieważ podaż surowca dla nich była (i jest) ograniczona i nieprzewidywalna. Spowodowało to wzrost kosztów i spadek wielkości produkcji zakładów przetwórczych. Stowarzyszenie nie przewidziało natomiast wzrostu cen przetworzonych warzyw.

Dane stowarzyszenia pokazują, że rok 2018 jest trzecim z rzędu rokiem, w którym europejski przemysł owocowo-warzywny boryka się z trudnościami związanymi z pogodą. Wielkość produkcji grochu i fasolki zmniejszyła się o 20 – 50 procent. "Obszary produkcyjne w południowej Europie również cierpiały z powodu silnych sztormów (wody powodziowe i gradobicia), zbiory cebuli zmniejszyły się o 15 – 50 procent, wiele obszarów produkcyjnych nie jest w stanie uprawiać dyni, szpinaku, fasoli i kalafiora z powodu suchej pogody."

Zmniejszony wolumen produkcji owoców i warzyw w Europie może oferować możliwości wywozu chińskim przedsiębiorcom handlującym owocami i warzywami.

Zobacz więcej: Fasolka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE