Włosi sprzedali mniej owoców
Ponad to osobno podano dane dotyczące eksportu owoców cytrusowych, których Włosi wysłali łącznie nieco ponad 235 tys. ton w minionym roku wobec 258,6 tys. ton w roku 2012.
Największe ilości owoców świeżych wyeksportowano w roku 2013 do pozostałych państw unijnych – 1,966 mln ton w tym najchętniej włoskie owoce importowali Niemcy – ponad 740 tys. ton oraz Francja – 235 tys. ton. Poza kraje unijne ponadto wyeksportowano około 134,5 tys. ton owoców do Afryki, 32,8 tys. ton do Ameryki Północnej czy ponad 56 tys. ton do państw Bliskiego Wschodu. Więcej w poniższej tabeli:
Najwięcej Włosi wyeksportowali jabłek – 758,8 tys. ton oraz winogron – 498,3 tys. ton, a także kiwi – 340,8 tys. ton, brzoskwini – 295,9 tys. ton, gruszek – 120,5 tys. ton oraz śliwek – 57,4 tys. ton, truskawek – 16,9 tys. ton i moreli – 15,6 tys. ton.
W przypadku eksportu owoców cytrusowych do wszystkich państw członkowskich skierowano ze wspomnianej wielkości 235 tys. ton aż prawie 200 tys. ton – tu ponownie najwięcej zaimportowali Niemcy – ponad 58 tys. ton oraz około 23,3 tys. ton do Szwajcarii. W eksportowanych z Włoch owocach cytrusowych największe ilości stanowiły minionym roku pomarańcze – 125,2 tys. ton a także niecałe 62 tys. ton mandarynek oraz 38,6 tys. ton cytryny.
Włochy: kłopotliwe wczesne kwitnienie drzew
czytaj dalej
Chroniona papryka z Węgier i ziemniak z Włoch
Włochy: mniejszy eksport, większy import
Jedna piąta unijnych jabłek jest z Włoch
Włochy: więcej jabłek i gruszek w sezonie 2013/2014
czytaj dalej