Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Chile: wzrost eksportu orzechów do Europy

Produkcja orzechów włoskich w Chile rośnie. Większość z nich corocznie trafia na eksport. Chilijskie orzechy eksportowane są do krajów Ameryki Południowej, na Daleki oraz Środkowy Wschód, jednak głównym ich odbiorcą jest Europa.

W okresie od 1 stycznia do 30 września 2013 roku eksport niełuskanych orzechów włoskich wyniosła łącznie 35,478 tys. ton, co stanowi wzrost względem analogicznego okresu roku poprzedniego o 21 proc.

Najwięcej orzechów włoskich w tym okresie zamówiła Europa – 24,560 tys. ton co stanowi 69 proc. całkowitego eksportu orzechów w tym okresie i wzrost względem poprzedniego roku aż o 50 proc. W krajach Ameryki Południowej rozdysponowanych zostało 5,227 tys. ton, czyli 15 proc. eksportu, na Daleki Wschód pojechało 4,052 tys. ton, tj. 12 proc. eksportu, a na Środkowy Wschód Chile w okresie styczeń – wrzesień wyeksportowało 1,551 tys. ton.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE