Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Drugi największy producent...

2014-10-23 08:53

W bieżącym roku spodziewana wielkość to 85 tys. ton. Orzechy laskowe sprzedawane są we Włoszech zarówno w łupinach – te głównie używane są w piekarnictwie i w cukiernictwie oraz bez łupiny jako bezpośrednia przekąska. Około
90 proc. spożywanych na lokalnym rynku orzechów kierowane jest do przetwórstwa, zaledwie około 10 proc. służy do bezpośredniej konsumpcji, a w bieżącym roku łączny poziom spożycia oszacowano we Włoszech na około 133,3 tys. ton.
W roku 2014 wielkość importu to około 78 tys. ton, a orzechy sprowadzane są przede wszystkim z Turcji – w minionym roku było to dokładnie 78 tys. ton, natomiast wielkość eksportowanych z Włoch orzechów laskowych powinna wynieść około 29,7 tys. ton wysyłanych corocznie głownie do Szwajcarii oraz Niemiec. Drugim produktem pod względem wolumenu produkcji są orzechy włoskie – w bieżącym roku ich zbiory we Włoszech to około 10 tys. ton. Wielkość krajowej konsumpcji – co ciekawe orzechy włoskie w głównej mierze spożywane są w zasadzie w miesiącach zimowych – oszacowano bieżącym roku na około 47 tys. ton.

Zdecydowana większość tych owoców jest importowana – w bieżącym roku będzie to nieco ponad 41 tys. ton, a orzechy sprawdzane są od stycznia do czerwca przede wszystkim z USA, a w kolejnych miesiącach między innymi z RPA, Chile czy Argentyny. Chociaż w ostatnich 3 latach zauważono zwiększone zakupy również z Francji i Bułgarii. Tegoroczna wielkość eksportu jest niewielka i wyniesie około 4,4 tys. ton.

Ponadto około 1 tys. ton stanowi włoska produkcja pistacji i około 5-7 tys. ton migdałów - w bieżącym roku zbiory pistacji powinny wynieść 0,9 tys. ton (jedyny region produkcyjny to Sycylia), a migdałów około 7 tys. ton. Spożycie tych pierwszych to ponad 13,0 tys. ton, a wielkość importu ponad 12,4 tys. ton – przy czym pistacje sprowadzane są z Iranu i USA. W przypadku migdałów zapotrzebowanie na krajowym rynku oszacowane zostało na niecałe 29,0 tys. ton, a import na 29,5 tys. ton. Migdały Włosi sprowadzają głównie z USA i Hiszpanii. Niewielka ilość jest także eksportowana – w 2014 roku będzie to 7,6 tys. ton- wysłane przede wszystkim do Niemiec i Francji.

Słowa kluczowe: orzechy, włochy, handel orzechami
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE