Hiszpania: wzrost produkcji migdałów
Według wstępnych szacunków opublikowanych przez Krajową Radę ds. Orzechów, składającą się z organizacji rolniczych takich jak ASAJA, COAG, UPA i Hiszpańskiego Stowarzyszenia Producentów Orzechów (AEOFRUSE), w sezonie 2015/2016 produkcja migdałów wzrośnie o 5 proc. w porównaniu do poprzedniego sezonu i będzie aż o 14 proc. wyższa względem średniej z pięciu ostatnich lat. Zbiory migdałów w Hiszpanii osiągnął w omawianym okresie wielkość 51.643 ton.
Perspektywy zbiorów są dobre ze względu na korzystne warunki pogodowe panujące do tej pory - brak mrozów i ciepłą, słoneczną pogodę w czasie kwitnienia i wzrostu migdałów. Ostateczne szacunki mogą się jednak jeszcze zmienić. Biorąc pod uwagę zeszłoroczną suszę na niektórych obszarach produkcyjnych, wielkość produkcji może ulec zmianie - spaść, względem ubiegłorocznej, dlatego za jakiś czas konieczna może być rewizja obecnych prognoz.
Włosi importują mniej orzechów laskowych
czytaj dalej
Spadek eksportu ukraińskich orzechów włoskich
czytaj dalej
Coraz więcej świeżych kokosów na polskim rynku
czytaj dalej
Wyższe zbiory pistacji na świecie w tym sezonie
czytaj dalej
Unijny handel orzechami włoskimi
czytaj dalej
Światowy eksport orzechów włoskich
czytaj dalej