Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Światowy rynek migdałów

W sezonie 2014/2015 światowa produkcja migdałów oszacowana została na 1,02 mln ton wobec 1,07 mln ton w poprzednim sezonie. Największym światowym producentem tego gatunku są Stany Zjednoczone z produkcją w omawianym okresie na poziomie 848,0 tys. ton oraz kraje unijne ze zbiorami szacowanymi na około 75,0 tys. ton. Ponadto około 70,0 tys. ton w omawianym sezonie stanowiły zbiory z Australii i 13,0 tys. ton w Turcji.

Światowa konsumpcja migdałów została oceniona w sezonie 2014/2015 na około 966,1 tys. ton wobec 1,07 mln ton sezon wcześniej, a największe ilości spożywane są w USA – 320,0 tys. ton oraz krajach unijnych – 290,0 tys. ton. Ponadto około 50,0 tys. ton stanowi konsumpcja w Chinach, Indach czy Zjednoczonych Emiratach.

Największym eksporterem na świecie migdałów są Stany Zjednoczone, które w omawianym sezonie wysłały w sumie 525,0 tys. ton, a na drugim miejscu znalazła się Australia z wynikiem 45,0 tys. ton. Łącznie globalny poziom eksportu migdałów to 592,0 tys. ton, a importu 554,0 tys. ton, przy czym największym importerem tych orzechów są kraje unijne z wynikiem 220,0 tys. ton oraz po 50,0 tys. ton Chiny, Indie i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE