Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Światowy rynek migdałów

2017-03-13 14:06

Według najnowszych, lutowych danych USDA w sezonie 2016/2017 światowe zbiory migdałów (w łupinie) oszacowano na 1 173 tys. ton. Dla porównania sezon wcześniej zbiory na świecie zamknęły się wynikiem 1 093 tys. ton. Ponownie największym, światowym producentem okazały się być Stany Zjednoczone z prognozą na poziomie 929,9 tys. ton (wzrost zbiorów o niecałe 70,0 tys. ton w stosunku do poprzedniego sezonu). Na 95,0 tys. ton oszacowano unijną produkcję, a zbiory australijskie powinny wynieść 85,0 tys. ton. Ponadto 40,0 tys. ton to spodziewana chińska produkcja migdałów, a 15,0 tys. ton produkcja migdałów w Turcji.

W omawianym sezonie 2016/2017 poziom światowej konsumpcji to 1 120 tys. ton, a najwięcej migdałów spożywa się w państwach Unii Europejskiej - w bieżącym sezonie będzie to około 346,0 tys. ton. Liczącym się konsumentem są także Amerykanie z tegosezonowym wynikiem prawie 302,0 tys. ton oraz obywatele Chin – 140,0 tys. ton i Indii – niecałe 77,0 tys. ton. W sezonie 2016/2017 poziom światowego eksportu migdałów w łupinie prognozuje się na około 726,5 tys. ton, a import na nieco ponad 670,0 tys. ton.

Absolutnym liderem w eksporcie tego produktu są Amerykanie z wynikiem w bieżącym sezonie – 635,0 tys. ton. Ponadto około 65,0 tys. ton to eksport australijski. W imporcie największym ugrupowaniem państw są oczywiście kraje unijne z tegosezonowym wynikiem 265,0 tys. ton oraz Chiny – 100,0 tys. ton i Indie 75,0 tys. ton.

 

 

Zobacz więcej: Orzechy

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE