Światowy rynek orzechów włoskich
Według danych październikowego, najnowszego raportu dotyczącego światowego rynku orzechów w sezonie 2016/2017 globalny wolumen zbiorów orzechów włoskich to około 2,114 mln ton wobec 1,992 mln ton w poprzednim sezonie. Od lat największym ich producentem są Chiny z tegosezonową ilością 1,06 mln ton – to o 60,0 tys. ton więcej niż sezon wcześniej. Drugim co do wielkości producentem orzechów włoskich są Stany Zjednoczone – 607,8 tys. ton, a trzecim kraje unijne z wynikiem 113,0 tys. ton.
Poziom światowej konsumpcji tych orzechów to 2,095 mln ton, a największe ilości spożywane są na terenie Chin – 1,15 mln ton. Światowy handel orzechami włoskimi w sezonie 2016/2017 to około 714,7 tys. ton orzechów wyeksportowanych i 694,5 tys. ton zaimportowanych, w tym największym eksporterem będą Stany Zjednoczone z wynikiem 475,0 tys. ton, a importerem kraje Unii Europejskiej – 230,0 tys. ton.
Unijny rynek pistacji
Orzechy tańsze niż rok temu?
czytaj dalej
Unijny rynek orzechów włoskich oraz migdałów
czytaj dalej
Ukraina: mniej orzechów włoskich
czytaj dalej