Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

UE: rynek orzechów włoskich i laskowych

2013-10-17 11:54

Największym producentem orzechów włoskich w Unii Europejskiej jest Francja, natomiast w przypadku orzechów laskowych, najwięcej zbieranych jest we Włoszech.

Zbiory orzechów włoskich w „unijnej 28” w sezonie 2013/2014 oszacowano wstępnie na około 102,5 tys. ton i jest to o zaledwie 1,4 tys. ton mniej wobec poprzedniego sezonu. Największym unijnym producentem tych orzechów a zarazem ich netto eksporterem jest Francja, która około 86 proc. swoich corocznych zbiorów kieruje na eksport na pozostałe rynki unijne, w tym głównie do Włoch, Hiszpanii oraz Niemiec.

W przypadku importu orzechów włoskich na teren Unii Europejskiej - w bieżącym sezonie 2013/2014 będzie to ta sama wielkość co w ubiegłym sezonie, około 190,0 tys. ton, a największym ich dostawcą będą Stany Zjednoczone, z których UE zakupi około 90,0 – 120,0 tys. ton. Ponadto kraje unijne sprowadzają orzechy włoskie z Mołdawii – około 30,0 tys. ton, z Ukrainy – 22,0 tys. ton oraz Chile i Indii. W przypadku eksportu – wysyłka w bieżącym sezonie oszacowana została na około 23,0 tys. ton. Unijne orzechy kierowane są przede wszystkim do Turcji i Szwajcarii.

Orzechy włoskie przez unijnych konsumentów spożywane są głównie w okresie zimowym jako bezpośrednia przekąska, a także dodatek przy wypieku ciast. W sezonie 2013/2014 wielkość konsumpcji prognozuje się na niecałe 270,0 tys. ton.

W przypadku orzechów laskowych jedno z państw unijnych – Włochy to drugi pod względem wielkości produkcji tych orzechów kraj na świecie - tuż po USA i przed Turcją. W sezonie 2013/2014 włoscy producenci spodziewają się bardzo dobrych zbiorów, które mogą być nawet o 46 proc. wyższe wobec poprzedniego sezonu i wyniosą około 125,0 tys. ton. W sumie w całej unijnej”28” zbiory orzechów laskowych szacuje się na ponad 139,3 tys. ton, a poza Włochami około 14,0 tys. ton spodziewane jest w Hiszpanii. Zdecydowana większość orzechów laskowych na unijnym rynku kierowana jest do przetwórstwa, a łącznie do konsumpcji w sezonie 2013/2014 powinno trafić około 370,3 tys. ton tych orzechów. Lokalny rynek wspomagany jest importem w łącznej ilości około 240,0 -250,0 tys. ton – w bieżącym sezonie będzie to dokładnie 240,0 tys. ton. Orzechy laskowe importowane są w zdecydowanej większości z Turcji – corocznie jest to około 180,0 – 230,0 tys. ton. Poza tym orzechy kupowane są w Gruzji, Azerbejdżanie oraz Chile. W przypadku eksportu, który jest na bardzo niskim poziomie – w bieżącym sezonie szacuje się go na jedyne 9,0 tys. ton, największe ilości unijnych orzechów laskowych kierowane są do Szwajcarii oraz do Brazylii.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE