Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania: Huevla liderem produkcji cytrusów

W 2012 roku w hiszpańskiej prowincji Huevla produkcja owoców cytrusowych zwiększyła się względem ubiegłego sezonu o 24,4 tys. ton do 484,4 tys. ton łącznie. Względem 2010 roku kiedy to zbiory owoców cytrusowych osiągnęły pułap 376,0 tys. ton wzrost ten sięgnął aż 108,.0 tys. ton. Biorąc pod uwagę ww. wyniki prowincja Huevla wzmacnia swoją pozycję lidera produkcji cytrusów w hiszpańskiej Andaluzji. 

Na drugim miejscu w rankingu w 2012 roku uplasowała się prowincja Sewilla, gdzie w omawianym roku wyprodukowano 473,4 tys. ton cytrusów, a na trzecim prowincja Cordoba z produkcją 257,4 tys. ton. Ogółem w całym regionie Andaluzji produkcja owoców cytrusowych wzrosła o około 29,1 proc. i w 2012 roku wyniosła łącznie 1,663 mln ton. 

Najwięcej w prowincji Huevla produkuje się pomarańczy – w 2012 roku było to 307,65 tys. ton oraz mandarynek – 172,26 tys. ton. W przypadku grejpfrutów wartości te są znacznie mniejsze: produkcja grejpfrutów to zaledwie 3,82 tys. ton, a cytryn 669 ton. 

Słowa kluczowe: cytrusy, Hiszpania
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE