Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Maroko ograniczy eksport owoców cytrusowych?

Oczekuje się, że spadek produkcji cytrusów w Maroku z powodu zbyt wysokiej temperatury w lipcu i sierpniu 2017 roku będzie miało negatywny wpływ na wolumeny eksportu w bieżącym sezonie, zgodnie z danymi amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA).

Według prognoz ekspertów, w bieżącym sezonie łączna ilość zbiorów owoców cytrusowych wyniesie tylko 1,9 miliona ton, czyli o 18 proc. mniej niż w poprzednim sezonie. Powodem zmniejszenia produkcji w tym segmencie są niezwykle wysokie temperatury w lecie 2017 roku. To z kolei przełoży się na obniżenie dochodowości w sezonie 2017/18, m. in. spadek eksportu mandarynek o 20 proc. do 420 ton, pomarańczy o 39 proc. do 100 tys. ton i cytryn o 31 proc. do 9 tys. ton.

Jeśli chodzi o geografię eksportu, Europa i Rosja tradycyjnie pozostaną głównymi rynkami dla owoców cytrusowych z Maroka. Jednocześnie, Maroko planuje rozszerzyć swoją obecność na rynkach w innych regionach, szczególnie na Bliskim Wschodzie, a także w Afryce Subsaharyjskiej, mimo częstych problemów z wypłatami od importerów z krajów na południe od Sahary. Niemniej jednak możliwości eksportu cytrusów do Ameryki Północnej będą znacznie ograniczone, ponieważ Stany Zjednoczone zakazały importu tych owoców z marokańskiej prowincji Burkan ze względów fitosanitarnych.

 

Zobacz więcej: Owoce cytrusowe

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem