Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Światowa produkcja owoców

2016-12-27 11:06

Produkcja owoców w omawianym roku wyniosła 689,9 mln ton w stosunku do nieco ponad 675,0 mln ton w roku 2013. W przypadku podziału wielkości produkcji w zależności od danego kontynentu największym producentem owoców i arbuzów razem od wielu lat jest Azja z największym producentem tego regionu – Chinami. Następnie, na drugim miejscu uplasowała się Afryka, Ameryka Południowa i kolejno Europa oraz Ameryka Północna i Centralna. Na ostatnim miejscu znalazła się Oceania z dominującymi owocami pochodzącymi z Australii i Nowej Zelandii.

Jeśli chodzi o podział na poszczególne kraje, największym światowym producentem świeżych owoców są od wielu lat Chiny z produkcją stanowiącą około 35 proc. światowych zbiorów – niecałe 210,0 mln ton w 2014 roku w porównaniu do nieco ponad 203,0 mln ton zebranych w 2011 roku (przy czym wielkość ta uwzględnia również zbiory arbuzów w łącznej ilości ponad 70,0 mln ton).

Pod kątem wielkości zbiorów poszczególnych gatunków, w 2014 roku najwięcej na świecie zebrano arbuzów – ponad 111,0 mln ton. Na kolejnym miejscu uplasowały się banany z wynikiem 114,1 mln ton, następnie jabłka – 84,6 mln ton, a czwarte miejsce zajęły pomarańcze ze zbiorami na poziomie 70,8 mln ton. W światowej czołówce znalazły się także winogrona – łączny wolumen produkcji wraz z przemysłowymi owocami to ponad 74,4 mln ton, owoce mango i guawy – razem ponad 45,2 mln ton oraz mandarynki z wynikiem ponad 29,0 mln ton, gruszki i ananasy – po ponad 25,5 mln ton, brzoskwinie i nektaryny – 22,8 mln ton i pozostałe owoce tropikalne – 20,4 mln ton.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem