Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Turcja – gorący czas dla cytrusów

Eksport cytrusów w Turcji rośnie w okresie świąt Nowego Roku za granicą.

Adana, miasto położone w południowej Turcji, odpowiada za jedną trzecią produkcji cytrusów w tym kraju. Odnotowuje się tam zauważalny wzrost eksportu tuż przed Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem.

Region Adany produkuje 1,5 miliona ton owoców cytrusowych, z czego 60 procent jest eksportowane do Rosji, na Ukrainę, krajów europejskich i arabskich. Ceny pomarańczy w sadach wynosiły w końcówce 2019 roku od 1,10 do 1,20 liry tureckiej (0,17 do 0,18 euro), ceny mandarynek wynosiły od 1,5 do 2,5 liry tureckiej (0,23 do 0,38 euro), cytryny były sprzedawane za 2 do 3 lir tureckich (0,30 do 0,46 euro) , a grejpfruty kosztowały 0,80 do 1 liry tureckiej (0,12 do 0,15 euro).

Prezes tamtejszej Izby Handlowej Yuregir Mehmet Akin Dogan powiedział, że wydajność owoców cytrusowych jest w tym sezonie niższa.

„Silne wiatry pod koniec maja uszkodziły drzewa i mieliśmy stratę plonów o co najmniej 30 procent. To spowodowało wzrost cen naszych produktów. Właśnie zaczęliśmy zbierać mandarynki odmian Robinson Nova i W. Murcott. Zwykle kosztują one 2 liry tureckie (0,30 euro), ale w tym roku ceny są powyżej tego pułapu. Nasi producenci są zadowoleni, ale handlowcy zarobili więcej niż oni.” powiedział Yuregir Mehmet Akin Dogan.

Wskazując na święta za granicą, Mehmet Akin Dogan kontynuował: „Zapotrzebowanie jest większe w okolicach Nowego Roku. Zbiory idą wtedy bardzo szybko. Pracownicy zakładów pakujących ciężko pracują, aby sprostać wymaganiom na czas”.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE