Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja: coraz większa produkcja granatów

Produkcja granatów w Turcji skupia się głównie w regionie Adana. Około 400 tys. ton owoców pochodzi właśnie z tego regionu i produkcja ta cały czas rośnie. Rośnie także eksport granatów - w okresie od 2009 roku do 2014 roku wartość eksportu tych owoców zwiększyła się z 9,4 mln USD aż do 108,4 mln USD.

Produkcja granatów rośnie, jednak ich spożycie na rynku wewnętrznym jest bardzo małe. W chwili obecnej wynosi ono na jednego mieszkańca Turcji około 2,7 kg rocznie. Biorąc poprawkę na embargo wprowadzone przez Rosję na tureckie owoce i warzywa, daje to słabe perspektywy rozwoju, jednak eksperci namawiają do dalszego wzrostu produkcji licząc na alternatywne rynki zbytu.

Na razie ogrom tureckich granatów trafia w sezonie na unijne rynki w tym m. in. do Polski. Warto przypomnieć że w grudniu ubiegłego roku granaty oferowane były w małym hurcie przez bezpośrednich importerów w cenie 5,50 - 6,00 zł za kilogram. Kilka lat temu cena granatów były dwukrotnie wyższa.

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE