Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Turcja: rekordowy wzrost produkcji owoców cytrusowych

W regionie Morza Egejskiego w Turcji produkcja owoców cytrusowych przewyższa wszelkie oczekiwania. Została ona oszacowana wstępnie na około 428.000 ton, jednak obecne wielkość zbioru wskazuje na znacznie większą produkcję.

W rezultacie producenci i hurtownicy już szukają lepszej pozycji na rynkach eksportowych, ustalając cel eksportu owoców cytrusowych na wartość 1 mld USD w sezonie 2018/2019 (w sezonie 2017/2018 było to 850 mln USD).

Według aktualnych danych, Mugla jest na czele listy prowincji w regionie Morza Egejskiego o największej produkcji z poziomem 411 tys. ton, a następnie Izmir w poziomem produkcji 170 tys. ton i Aydin z produkcją 96 tys. ton.

Pod względem produkcji poszczególnych owoców cytrusowych, wielkość produkcji pomarańczy wzrosła z 272 tys. ton do 370 tys. ton. W regionie Mugla nastąpił największy wzrost produkcji, który w tym sezonie wzrósł o 36 proc., stanowiąc 85 proc. całej produkcji pomarańczowej w regionie (310 tys. ton).

Produkcja mandarynek z kolei miała gwałtowny spadek w ostatnim sezonie, ale obecnie wykazuje oznaki ożywienia. Produkcja mandarynek w tym sezonie wzrosła o 132 proc. z 102 tys. ton do 238 tys. ton. 
Produkcja cytryn oraz grejpfrutów również wzrosła odpowiednio z 50 tys. ton do 74 tys. ton oraz z 2.500 do 5.500 ton. Producenci podkreślili, że ze względu na warunki pogodowe owoce dotarły na rynek o około 2 tygodnie wcześniej, a jakość produktów była jak dotąd bardzo dobra. 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem