Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wzrost produkcji pomarańczy we Włoszech w tym sezonie?

Według prognoz USDA, produkcja pomarańczy we Włoszech w sezonie 2015/16 (listopad/październik) znacznie wzrośnie, tj. o 43 proc. względem ubiegłego roku, do 1,95 mln ton, dzięki bardzo dobrym warunkom pogodowym. Poza tym, wprowadzenie nowych odmian i sadzonek o wysokiej jakości, odpornych na wirusa tristeza cytrusowych (CTV), umożliwia rozszerzenie kalendarza produkcyjnego. Prognozuje się bardzo dobrą jakość zbiorów.

W poprzednim sezonie 2014/15 poziom produkcji obniżył się niemal o jedną czwartą z uwagi na suszę oraz zakażenie plantacji pomarańczy wirusem CTV na ok. 32 tys. ha w prowincjach Katania i Syrakuzy na Sycylii. Kalabria i Sycylia są regionami o największej produkcji pomarańczy we Włoszech. Najbardziej rozpowszechnione odmiany pomarańczy uprawiane w tym kraju to czerwone Tarocco, Moro i Sanguinello oraz pomarańczowe Naveline i Valencia.

 

 

Włochy importują pomarańcze głównie z Hiszpanii, a eksportują przeważnie do Niemiec, Szwajcarii, Austrii i Francji. W poprzednim sezonie 2104/15 sprowadzono aż o 41 proc. więcej pomarańczy niż rok wcześniej ze względu na spadek produkcji. W bieżącym sezonie przywóz obniży się o jedną trzecią wraz ze wzrostem zbiorów.

W sezonie 2015/16 włoska produkcja mandarynek wyniesie ok. 760 tys. ton i będzie o 12 proc. niższa od ubiegłorocznej ze względu na dotkliwe burze, które nawiedziły Sycylię (główny region produkcji) w maju, czerwcu oraz w sierpniu 2015 r. Spadnie również znacząco eksport i spożycie tych owoców. Największymi odbiorcami włoskich mandarynek są Polska i Rumunia.

Produkcja cytryn we Włoszech w bieżącym sezonie obniży się o 2 proc. do 420 tys. ton, jednak jakość tych owoców będzie lepsza niż przed rokiem. Ponad 86 proc. włoskich cytryn produkowana jest na Sycylii. Niższy będzie w tym sezonie również eksport i import tych owoców. Włosi importują cytryny głównie z Hiszpanii i Argentyny, a eksportują przeważnie do Niemiec.

Włoska produkcja grejpfrutów będzie w tym sezonie o 11 proc. wyższa niż przed rokiem wyniesie 6 tys. ton, a poziom importu nieznacznie zmaleje. Największymi dostawcami tych owoców na rynek włoski są RPA, Turcja, Izrael i Cypr. Włosi eksportują grejpfruty głównie do Słowenii, Holandii, Chorwacji i Francji.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE