Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania: pogoda daje się we znaki producentom

2013-04-22 16:56

Specjaliści z Agrofood Cooperatives of Spain (CAE), która reprezentuje interesy hiszpańskich zrzeszeń rolno-spożywczych przeanalizowali skutki pogody panującej w Hiszpanii w marcu. Okazuje się, że był to najbardziej deszczowy marzec od 60 lat, a producenci owoców musieli w niektórych regionach zmierzyć się z opadami rzędu 150 litrów na metr kwadratowy. Najbardziej ucierpiały uprawy owoców i warzyw.

W regionie Andaluzji i w okolicach Huelva, gdzie główną uprawą stanowią truskawki, plantatorzy notują znaczny spadek produkcji spowodowany mniejszą eskpozycją słońca i spowolnieniem dojrzewania owoców. Producenci szacują, że od marca zostało utracone około 30 proc. truskawek. W przypadku malin, jeżyn oraz borówek szkody są znacznie mniejsze.

W północno-wschodnim rejonie Navarra sady jabłoniowe i gruszowe zostały zalane, w Katalonii natomiast jak dotąd nie zarejestrowano żadnych strat. W regionie Walencji straty spowodowane fatalną pogodą były zróżnicowane. Na niektórych obszarach w tym regionie w lutym odnotowano nieoczekiwane śniegi wraz z przymrozkami, a w marcu burze gradowe.

Słowa kluczowe: owoce, pogoda, przymrozki, Hiszpania
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE