Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Skup truskawek na finiszu

2020-07-09 08:00

Tegoroczny sezon skupu truskawek do przemysłu jest już w zasadzie zakończony. Ostatnie partie tych owoców trafiają do nielicznych już punktów skupu. Można więc pokusić się o pierwsze próby podsumowania sezonu 2020 dla tych owoców.

Na pewno był to sezon trudny. Tak dla producentów, jak również dla przetwórców. Pogoda w tym roku wybitnie nie sprzyjała truskawkom. Wiosną było zimno i mieliśmy kilka fal przymrozków, co zaważyło na poziomie tegorocznych zbiorów. W czerwcu zaś zaczęło intensywnie padać, czego truskawka w fazie owocowania bardzo nie lubi. Konsekwencją było duże zachwaszczenie, choroby grzybowe i szkodniki, z którymi trudno było walczyć. Deszcze (i gdzie niegdzie grad) mocno osłabiły też teksturę owoców i negatywnie wpłynęły na ich trwałość.

Pochodną kłopotów z jakością były niższe ceny skupu, choć widać też było, że ograniczona podaż hamuje zapędy przetwórców do jeszcze większego ich obniżania. W konsekwencji sezon skupu wyglądał tak, iż na jego początku ceny były niskie. Niższe nie tylko od zeszłorocznych, ale i od tych sprzed dwóch lat. Ich poziom nie satysfakcjonował producentów. Dla truskawki do mrożenia było to w tym roku średnio 3,40 zł/kg (rok temu 4,25 zł/kg), dla tej z szypułką 2,10 zł/kg (rok temu 2,70 zł/kg).

W końcówce czerwca przyszło umocnienie cen i średnia dla truskawek bez szypułki wzrosła do 3,75 zł/kg, a tych bez szypułki do 2,75 zł/kg. Natomiast początek lipca przyniósł spadek cen skupu truskawki, właśnie ze względu na szybko pogarszającą się jakość. Ostatnie partie owoców były kupowane po 3,10-3,30 zł/kg za truskawki bez szypułki i 1,40-1,60 zł/kg za te z szypułką.

I trzeba powiedzieć, że takie poziomy cen, mimo, iż osiągnięte po zniżce, były dla producentów dość satysfakcjonujące (zwłaszcza dla tych, którzy dysponowali w tej fazie poważnymi ilościami owocu). To ceny znacząco niższe od zeszłorocznych, ale porównywalne z tymi z finiszu kampanii 2018.  A przecież jakość tych owoców była generalnie słaba. Wiele zakładów wcześniej kończyło przerób, bo nie dało się pozyskać surowca z minimalnymi wymogami jakościowymi wymaganymi przez warunki technologiczne.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE