Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Kto dostarcza winogrona na Białoruś?

W 2019 roku mieszkańcy Białorusi zwiększyli spożycie winogron stołowych o około 10 procent w porównaniu z rokiem 2018. Takie szacunki publikują analitycy EastFruit. Jednocześnie przy badaniu konsumpcji krajowej wzięto pod uwagę tylko wielkości przywozu, z wyłączeniem re-eksportowanych do Rosji winogron z UE, których wolumeny gwałtownie spadły w latach 2018–2019.

Ponieważ na Białorusi nie ma towarowej uprawy winogron stołowych, wszystkie winogrona są importowane z innych krajów. Turcja pozostaje od dawna liderem pod względem eksportu winogron na Białoruś. Jednak tureccy dostawcy słodkich słonecznych gron na tym rynku w ostatnich latach mieli trudności, bo konkurencja rośnie. Ale wielkość importu winogron z Turcji na Białoruś pozostaje stabilna.

W 2019 roku Mołdawia zwiększyła eksport winogron stołowych na rynek białoruski ponad półtora razy. Mołdawskie winogrona są tradycyjnie bardzo poszukiwane, ale rośnie również podaż innych, bardziej nowoczesnych odmian.

Na uwagę zasługuje również gwałtowny wzrost podaży winogron z Uzbekistanu w ostatnich latach. W pierwszych 10 miesiącach 2019 roku Uzbekistan wyeksportował o 61 procent więcej świeżych winogron stołowych na Białoruś, co uczyniło go trzecim co do wielkości dostawcą z wielkością eksportu 569 ton. Oczywiście wielkość ta nie jest jeszcze porównywalna z wielkością dostaw z Turcji (9 tysięcy ton w tym samym okresie), ale na uwagę zasługuje bardzo szybki wzrost eksportu uzbeckiego - pięciokrotny w ciągu zaledwie dwóch lat.

Ale czwartym co do wielkości dostawcą winogron na Białoruś od stycznia do października 2019 roku były Indie. Kraj ten dostarcza winogrona głównie wiosną, kiedy kończy się eksport winogron stołowych z Turcji i Uzbekistanu.

Według monitoringu EastFruit ceny hurtowe winogron stołowych na rynku białoruskim wynoszą obecnie od 1,2 do 1,8 USD za kg. Najwyższe ceny dotyczą odmian bez pestek, takich jak Kishmish. Odmiany różowych winogron są sprzedawane nieco taniej, a przy najniższej cenie - czarne winogrona z Mołdawii odmiany Mołdawii.

Według szacunków EastFruit na Białorusi rocznie konsumuje się około 18-20 tysięcy ton winogron stołowych, czyli około 1,9-2,1 kg na mieszkańca rocznie. Jest to średnio dwa i pół razy mniej niż średnie spożycie świeżych winogron stołowych na mieszkańca w krajach UE i znacznie mniej niż w krajach, w których uprawia się winogrona. Niemniej jednak rynek białoruski jest bardzo atrakcyjny dla dostawców z Europy Wschodniej i Azji Środkowej, ponieważ lokalni konsumenci znają odmiany tradycyjne dla tych krajów i nie są zbyt wymagający w zakresie opakowań.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE