Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Peru: wzrost eksportu świeżych owoców

Według danych Zrzeszenia Producentów Rolnych z Peru (AGAP) styczniowy eksport świeżych owoców z Peru wzrósł o 13,6 proc. względem analogicznego okresu roku poprzedniego. Jeśli chodzi o eksport winogron, wzrósł on aż o 28,2 proc., a wywóz tych owoców na sam rynek amerykański praktycznie podwoił się. Na drugim miejscu uplasował się Hong Kong, gdzie w styczniu br. trafiło o 7,8 proc. winogron więcej niż w 2016 roku. Według AGAP, wielkość oraz wartość eksportu innych owoców takich jak bananów, cytrusów, fig oraz orzechów brazylijskich, także wzrosła.

Towarzystwo Handlu Zagranicznego Peru (ComexPeru) podało, że peruwiański eksport (eksport nietradycyjny) świeżych winogron rośnie nieprzerwanie od 2012 roku, przy czym od 2012 do 2105 roku średni wzrost roczny pozostawał na poziomie powyżej 30 proc. Co ciekawe w 2012 roku eksport winogron przewyższył eksport szparagów, które do tamtej pory były głównym nietradycyjnych produktem eksportowym.

Peru aktualnie wysyła winogrona do sześćdziesięciu krajów na całym świecie. Stany Zjednoczone są głównym celem (w 2016 roku było to 38 proc.), a następnie w Holandia (11 proc.), Hong Kong (10 proc.) i Chiny (8 proc.).

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE