Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja – startuje sezon warzyw szklarniowych

Jeszcze w październiku na rynek turecki mają trafić pierwsze warzywa z tamtejszych upraw szklarniowych. Oczywiście w pierwszej kolejności warzywa te trafią na stragany lokalnych rynków w Antalii, która jest centrum produkcji szklarniowej w Turcji. Z regionu tego pochodzi 50 procent tureckiej produkcji warzyw z sektora szklarniowego.

I jak zazwyczaj, te pierwsze warzywa szklarniowe są bardzo wyczekiwane przez kupujących. Do tego stopnia, że zamawiane są na długo przed ich pojawieniem się na giełdach. Dlatego też, w początkach sezonu ceny są wyższe. Popyt jest bowiem wysoki, a podaż wciąż ograniczona, a w dodatki nieregularnie dociera ona na lokalne rynki.

Giełdowe ceny na starcie sezonu kształtują się następująco: pomidory, w zależności od rodzaju od 0,47 do 1,40 euro, ogórki 0,19 euro, papryka 0,40 euro, bakłażany 0,31 euro, zielona fasola 0,93 euro. Dodajmy, że cebula oferowana jest po 0,37 euro, a ziemniaki po 0,34 euro. Ceny owoców są zaś następujące: jabłka (Goldeny) 0,56 euro, banany (miejscowe) 1,06 euro, winogrona jasne 0,87 euro, ciemne 1,09 euro, melony 0,50 euro, grejpfruty 0,50 euro, śliwki 1,10 euro.

A wracając do warzyw szklarniowych – tureckich producentów i handlowców niepokoi potencjalnie negatywny wpływ pogody na wielkość zbiorów. Póki co, ulewne deszcze na wybrzeżu nie spowodowały strat w produkcji szklarniowej. Jednak w poprzednich latach bywało różnie. Teraz zdecydowana większość produkcji znajduje się w fazie sadzonek i jest bardzo podatna na warunki pogodowe – brak słońca i zimno. A jeśli miałoby dojść do zalania upraw szklarniowych przez utrzymujące się ciężkie opady deszczu, to zaważyłoby top niewątpliwie na tempie i poziomie produkcji, a przez to na cenach.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE