Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Więcej winogron w Turcji

2016-12-06 12:17

W sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory winogron w Turcji to 2,35 mln ton, czyli sporo więcej wobec poprzedniego sezonu, kiedy to produkcja wyniosła 2,05 mln ton. Spożycie winogron na tureckim rynku wynosi około 35 kg/osobę rocznie i co ciekawe to właśnie one są na pierwszym miejscu pod względem spożycia owoców w tym kraju, przy czym około 53 proc. łącznych zbiorów konsumowane jest w postaci świeżych owoców deserowych, a około 36 proc. to konsumpcja ich przetworów – rodzynek.

W bieżącym sezonie spożycie winogron łącznie w Turcji oszacowano na 2,1 mln ton. Niewielki jest eksport tych owoców w stosunku do zbiorów – na bieżący sezon szacowany jest na poziomie 250,0 tys. ton, a w poprzednim wysłano około 177,0 tys. ton. Tureckie owoce kierowane są przede wszystkim na rynek rosyjski – około 68 proc. łącznej wysyłki, a także do Niemiec, na Białoruś i do Arabii Saudyjskiej. Po raz pierwszy z uwagi na wprowadzone pod koniec zeszłego roku rosyjskie embargo (listopad 2015 r.) tureckie winogrona trafiły na rynek ukraiński, gruziński oraz kazachski. Import jest na minimalnym poziomie - w minionym sezonie sprowadzono 844 tony tych owoców, głownie z Chile czy Iranu.

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem