Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Bakłażany śladem cukinii

2015-10-16 10:00

Tegoroczny sezon krajowych bakłażanów miał dość typowy przebieg, ale tylko do końca września. W czerwcu ceny sprzedażowe startowały z poziomu powyżej 4,00 zł/kg, potem przyszła typowa obniżka i w podażowym szczycie średnia cena znalazła się na poziomie 2,30 zł/kg, a więc odrobinę niżej niż rok temu (2,50 zł/kg), ale wyżej niż w sezonie 2013 (2,00 zł/kg.

W końcówce drugiej dekady sierpnia ceny bakłażanów zaczęły rosnąc, co również jest trendem typowym dla tych warzyw. W połowie września średnia cena sprzedażowa sięgnęła pułapu 4,30 zł/kg, co też nie wykraczało poza normę.

Jednak zazwyczaj bywało tak, że do początku października ceny jeszcze się nieco umacniały. Wszak podaż malała, a na import trzeba było jeszcze poczekać. W poprzednich trzech sezonach średnia cena na koniec sięgała od 4,25 do 5,50 zł/kg. Jednak w sezonie 2015 było inaczej.

Zamiast umocnienia cen przyszedł ich spadek i w rezultacie sezon kończy się w przedziale 2,80 – 3,20 zł/kg, choć na lokalnych rynkach hurtowych oferty sprzedażowe są i na 6,00  zł/kg. Ale to rzadkość. generalnie jest tanio. W skupach ceny zjechały nawet do 1,50 zł/kg. A przyczyną tego spadku cen jest napływ relatywnie taniego, i co ważniejsze – wciąż taniejącego importu.

Obecnie bakłażany sprowadzane z Hiszpanii można już kupić w cenach na poziomie 3,50 – 5,00 zł/kg, a szybko będzie taniej. Wszak na koniec pierwszego październikowego tygodnia, na aukcjach hurtowych w Almerii, bakłażany sprzedawano po 0,18 – 0,30 euro/kg. Obecnie jest to 0,12 – 0,25 euro/kg.

Zobacz więcej: Bakłażany

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE