Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Holandia – kończy się sezon szklarniowy

Holenderski sezon produkcji warzyw szklarniowych wchodzi właśnie w ostatnie stadium. "W produkcji papryki dużo szklarni już zostało opróżnionych, a większość producentów skończyła już także ze zbiorem pomidorów (klasycznych czerwonych). Gdzieniegdzie może to potrwać przez kolejny tydzień lub dwa. Holenderski sezon bakłażanowy potrwa jeszcze kilka dni, ale praktycznie wszystko zostało już wycięte"- mówi Philip van Geest z Van Geest International. "Ceny ogórków i sałaty lodowej rosną, ceny za zieloną paprykę są bardzo niskie", dodaje.

Według przedsiębiorcy sprzedaż zielonej papryki jest trudna ze względu na dużą podaż "zielonych kolorów". Produkty te szybko stają się różnorodne pod względem koloru, więc muszą być natychmiast sprzedawane po cenach minimalnych. "Ceny papryki czerwonej rosną teraz nieco, ale dynamika tego wzrostu nie jest nadmierna, co częściowo jest spowodowane zimną pogodą w Hiszpanii w zeszłym tygodniu."

"Handel pomidorami luzem jest dość stabilny, a dostawy z Hiszpanii i Maroka są teraz nieco większe. Za to holenderskie pomidory gałązkowe nie radzą sobie dobrze, a są one po prostu względnie niskie - kontynuuje Philip. "Ogólnie rzecz biorąc, dzienna wymiana handlowa idzie całkiem nieźle bez żadnych prawdziwych szczytów, choć to może się zmienić."

"Deszcz w Maroku wpłynął na produkcję fasoli, a Włochy również miały niesamowicie złą pogodę z deszczem i powodziami. Oznacza to, że jest mniej produktów z Europy Południowej, co powoduje, że między innymi właśnie ogórki i sałata lodowa stają się coraz droższe, a ich ceny już są całkiem wysokie - podsumowuje Philip.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE