Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Holandia – warzywa szklarniowe głównie na eksport

Pod względem ilościowym, to cebula jest głównym produktem branży warzywniczej w Holandii. Ale warzywa szklarniowe plasują się tuż za nią. Warzywa te stanowią niemal połowę ogólnej ilości owoców i warzyw eksportowanych z Holandii.

Szczyt eksportu pomidorów, ogórków, papryki i bakłażanów liczonych razem przypadł na rok 2010. Sprzedano wówczas za granicę 1,44 mln ton. Ale w 2017 roku eksport był niewiele niższy, wyniósł bowiem 1,39 mln ton.

Produkcja warzyw szklarniowych w Holandii zależy od eksportu w ogromnej mierze, bo za granicę trafia aż 80 procent warzyw wyprodukowanych w holenderskich szklarniach. Eksport ten skierowany jest przede wszystkim na rynek europejski. Do największego odbiorcy wśród krajów trzecich – USA, trafia zaledwie 2 procent holenderskiego eksportu ogółem.

Największym odbiorcą holenderskich warzyw szklarniowych są Niemcy. udział tego kraju w holenderskim eksporcie ogółem, w ostatnich latach, kształtował się na poziomie 46 procent. Drugim krajem na liście największych importerów jest Wielka Brytania, gdzie trafia około 17 – 18 procent holenderskiego eksportu ogółem w tej kategorii warzyw. Do trzecich w kolejności Włoch trafia już tylko nieco ponad 5 procent tego eksportu, a do czwartej Polski około 5 procent.

Jeśli chodzi o strukturę produkcji w holenderskim sektorze szklarniowym, to na przestrzeni ostatnich lat zaszły tam duże zmiany. Liczba producentów szklarniowych w ciągu 10 lat spadła o połowę do 1260 w 2017 roku. Za to do 2010 roku powierzchnia upraw wzrosła do około 5000 ha i potem się ustabilizowała. Jak widać znacznie wzrósł zatem udział dużych producentów (powyżej 3 ha), do których należy obecnie około 80 procent upraw. Z drugiej strony wciąż jest tam znaczna liczba małych producentów, bo stanowi ona 40 procent producentów ogółem.

Przy tak dużym eksporcie własnym, Holandia jest też liczącym się re-eksporterem. Co prawda import w tej kategorii w ostatnich latach spadał  ale rok 2017 znów przyniósł jego wzrost – do 460 tys. ton, z czego zdecydowana większość była sprowadzana właśnie w celu re-eksportowania.

Szczyt eksportu pomidorów z Holandii przypadł na rok 2014, potem spadł i teraz się ustabilizował. W 2017 roku kształtował się na poziomie nieco poniżej 750 tys. ton. Eksport pomidorów spada, bo kraje do których Holendrzy je sprzedają w większości rozwijają własna produkcję pomidorów (Niemcy, Polska, Francja, Szwecja). Prócz własnych pomidorów, w 2017 roku Holandia re-eksportowała 350 tys. ton pomidorów importowanych. Warto też dodać, że w ogólnej masie eksportowanych holenderskich pomidorów aż trzy czwarte stanowią pomidory gałązkowe – aż 440 tys. ton.

Eksport holenderskich ogórków szklarniowych malał do 2016 roku, ale rok 2017 przyniósł lekka poprawę w tym zakresie. Wyeksportowano 284 tys. ton tych warzyw (w 2015 było to 340 tys. ton). Aż 60 procent eksportu w tej kategorii trafia do Niemiec. Prócz własnych ogórków Holendrzy re-eksportowali w 2017 roku 140 tys. ton ogórków sprowadzonych z innych krajów.

Papryka to jedyne warzywo szklarniowe z holenderskiej oferty, którego eksport rósł nieprzerwanie w ostatnich latach. W 2017 roku za granicę trafiło aż 315 tys. ton. I znów głównie do Niemiec (41 procent udziału w eksporcie ogółem tego warzywa). Poza tym do Wielkiej Brytanii, Polski i Szwecji. Poza UE liczącym się odbiorcą holenderskiej papryki jest USA.

Eksport bakłażanów z Holandii pozostaje w ostatnich latach na stabilnym poziomie około 40 tys. ton. Aż 44 procent tego eksportu trafia do Niemiec. Zaś do Wielkiej Brytanii trafia 22 procent tego eksportu. Prócz własnych bakłażanów Holendrzy re-eksportowali w 2017 roku 20 tys. ton tych warzyw sprowadzonych z za granicy.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE