Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jak kupić jakościowy bakłażan?

2008-01-05 00:00
Na co należy zwrócić uwagę kupując importowany bakłażan. Przede wszystkim na jego jędrność i połysk, kolor powinien być fioletowy, jedwabisty, bez odcienia tabaczkowego.

Szypułka i kielich ma być świeży, zielony. Niedopuszczalne są plamy gnilne. Po przekrojeniu, miąższ powinien być zdrowy, o jednolitej konsystencji, bez przerośniętych pestek. Bakłażana przewozimy w temperaturze 8-12 st. C. Jest średnio wrażliwy na etylen, sam produkuje go mało. Należy pamiętać, że producent ma obowiązek sortować produkt w klasie I i jednocześnie podać na etykiecie zakres wielkości. Bakłażany można sortować według średnicy lub masy. Minimalna średnica wynosi 40 mm dla podłużnych i 70 mm dla owalnych, minimalna masa to 100 g. Można handlować bakłażanami mini, ale należy pamiętać, że produkt miniaturowy oznacza odmianę lub uprawę bakłażanów, otrzymanych w wyniku odpowiedniej hodowli i/lub specjalnych technik uprawnych, wyłączając bakłażany odmian nieminiaturowych, które nie osiągnęły pełnego stopnia rozwoju lub nie mają odpowiedniej wielkości.

Krystyna Szymańska

Zobacz więcej: Bakłażany

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem