Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Brokuły - zdrowie z natury

2016-01-28 18:10

Największym producentem brokułów w Europie jest Hiszpania (38-40 tysięcy hektarów). Na kolejnych miejscach plasują się Włochy (10-12 tys. ha), Wielka Brytania (8-10 tys. ha) i Polska (6,5-7 tys. ha). Jeśli chodzi o spożycie tego warzywa liderem jest Wielka Brytania, której mieszkaniec zjada w ciągu roku około 5 kg brokułów. Polacy znajdują się w niechlubnym towarzystwie innych europejskich krajów, w których spożycie wynosi niespełna 300 g/osobę.

Aby poprawić te niekorzystne statystyki producenci powołali Stowarzyszenie Promocji Brokułów. Celem organizacji jest propagowanie konsumpcji brokułów w Polsce i Europie, edukacja żywieniowa na temat walorów odżywczych i wysokiej jakości brokułów produkowanych w naszym kraju. Stowarzyszenie ma również reprezentować interesy producentów na arenie krajowej i unijnej, dostarczać wiedzę na temat metod produkcji tych warzyw, prowadzić szkolenia i prace badawcze. Ważnym aspektem działalności ma być również kształtowanie pozytywnego wizerunku polskich producentów brokułów oraz zwiększanie eksportu tych warzyw.

Mimo wciąż niskiego spożycia brokuły zyskują na popularności wśród polskich konsumentów i są obecnie jednymi z najpopularniejszych warzyw kapustnych, wypierając kalafiora. Dietetycy zachęcają do spożywania tych warzyw ze względu na ich bogate walory odżywcze. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, dobrze wpływają na regenerację układu odpornościowego, mózgu, kości. Są doskonałym źródłem minerałów (potas, wapń, żelazo, fosfor) oraz witamin. Spożywanie brokułów zaleca się cukrzykom, osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Rosnącej popularności tych warzyw sprzyja moda na aktywny tryb życia i bycie fit. Sportowcy podkreślają hasło, że brokuły są dobre na muskuły.

 Większa produkcja i spożycie brokułów w Polsce oraz rosnący eksport tych warzyw to szansa dla rolników.  Jak przekonuje wiceprezes zarządu Stowarzyszenia Promocji Brokułów Aleksander Nowicki „uprawa brokułów w Polsce na przestrzeni ostatnich lat zapewnia w miarę stabilną cenę. Owszem, następują spadki, ale są one okresowe i występuję niemal w tych samych okresach roku”.

 

Więcej informacji na temat Stowarzyszenia Promocji Brokułów oraz właściwości tych warzyw znajduje się na stronie: www.brokuly.com

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE