Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – lepsze perspektywy dla produkcji brokułów

Eksperci z organizacji non-profit +Brócoli spodziewa się, że produkcja brokułów w tym sezonie w Hiszpanii (sezonie zimowo-wiosennym)będzie lepsza niż ta, która zakończyła się zeszłego lata. Ma tak być dzięki obfitym opadom deszczu w tym roku, co oznacza, że ​​ praktycznie przez całą kampanię 2018/2019 nie powinno być okresów suszy w regionach produkujących te warzywa. W listopadzie i grudniu zbiory będą prawdopodobnie o 10 – 30 procent większe niż w tych samych miesiącach 2017 roku.

Jeśli pogoda będzie sprzyjać, tak jak miało to miejsce ostatnio, perspektywy na sezon brokułowy są dobre. Taka jest opinia Javiera Bernabéu, sekretarza +Brócoli. Przewiduje obfitość brokułów i optymalne ceny dla producentów i konsumentów w pierwszych miesiącach sezonu.

Mimo to, Bernabéu mówi, że później może być gorzej. Że może wystąpić niedobór brokułów w kolejnych miesiącach zimowych i wiosennych. W tych miesiącach bowiem najprawdopodobniej nastąpi zmniejszenie areału, ponieważ cena brokułów w tej fazie sezonu w zeszłym roku była niska.

Ważne, że opady deszczu odnotowane w ostatnich miesiącach zapewniły wystarczającą ilość wody na cały sezon i że z pewnością nie będzie okresów suszy przynajmniej do lata 2019 roku (woda jest krytycznym zasobem dla tej produkcji w Hiszpanii i w zeszłym roku były z jej zapewnieniem ogromne problemy, co spowodowało przenoszenie upraw na wyżej położone tereny, gdzie jest więcej wody spływającej z gór, ale też mniej sprzyjający klimat – przyp. red. www.fresh-market.pl). Również konsumpcja brokułów osiąga dobry poziom. Według sekretarza + Brócoli, "w ostatnich latach stale rośnie".

Partnerzy +Brócoli spotykają się w Fruit Attraction
+Brócoli ponownie bierze udział w Fruit Attraction, wiodących międzynarodowych targach owoców i warzyw, które odbywają się w IFEMA (Madryt) w dniach 23-25 ​​października. Celem jest promowanie brokułów pod hasłem #Meunoalverde ("Jestem z zielonym"). Konsumpcja brokułów staje się coraz bardziej popularna w Hiszpanii, głównie ze względu na zdrowotne właściwości i wszechstronność tych warzyw.

Wielu z ponad 60 partnerów organizacji (producentów, marketingowców, pakujących) będzie obecnych na tym ważnym wydarzeniu. Celem jest promowanie włączenia tego warzywa do diety konsumentów i zachęcenie nowych partnerów do wzmocnienia +Brócoli i pomocy w rozpowszechnianiu ich przekazu, mówi Bernabéu.

Według Bernabéu brokuły są sztandarową uprawą dla Hiszpanii. Kraj jest jednym z największych producentów tego warzywa na świecie. Ponad 90 procent produkcji hiszpańskiej przeznaczone jest na eksport, w szczególności do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji, Holandii i Włoch. Poza Europą eksport trafia również na nowe rynki, takie jak Arabia Saudyjska i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE