Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – to będzie dobry sezon dla cebuli?

25 października br., podczas targów Fruit Attraction w Madrycie, zebrał się Komitet ds. Cebuli ogólno hiszpańskiej organizacji branżowej FEPEX (zrzeszającej producentów, handlowców i eksporterów warzyw, owoców, kwiatów i innych roślin). Celem było zbadanie aktualnej kampanii cebulowej sezonu 2018/2019.

Główny wniosek był taki, że warunki pogodowe rejestrowane na każdym etapie uprawy były dobre, co doprowadziło do powrotu plonów do normalnego poziomu, po niskim ich poziomie w kampanii roku 2017. Według oficjalnych danych całkowita powierzchnia obsadzona cebulą w Hiszpanii wyniosła w 2018 roku 24 205 hektary, czyli o 4 procent mniej niż przed rokiem. Wysoki plon oznacza jednak, że produkcja może osiągnąć poziom 1 326 928 ton, co oznacza wzrost o 2,6 procent w stosunku do kampanii z 2017 roku.

Proces zbioru cebuli był już prawie zakończony (w 90 procentach wedle stanu na dzień spotkania) i do zebrania pozostawały tylko niektóre partie o specyficznych cechach, przeważnie przeznaczone do procesów przemysłowych. Jakość cebuli, która jest już przechowywana, jest uważana za doskonałą; co do rozmiarów, to mają dominować średnio-wysokie kalibry.

Komisja przeanalizowała również obecną sytuację w Europie, naznaczoną brakami podażowymi i brakiem dużych i przeciętnych kalibrów. Dlatego obecna kampania może być "interesująca" w dziedzinie marketingu, z bardzo dobrymi możliwościami rysującymi się dla wysokiej jakości hiszpańskiej cebuli, co pozwoli uzyskać dostęp do nowych rynków. To dobra wiadomość, ponieważ zgodnie z opinią przewodniczącego komisji, D. Alfonso Tarazona, "wszędzie, gdzie trafia hiszpańska cebula, to pozostaje one na dłużej, ponieważ jej jakość wyróżnia się na tle cebuli z innych krajów".

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE