Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania – to trudny sezon dla cebuli

Hiszpańska kampania cebulowa przebiega w tym roku z wieloma komplikacjami. Głównym wyzwaniem będzie utrzymanie standardów jakości, ale także utrzymanie konkurencyjności w zakresie cen i logistyki. Tak powiedzieli, w rozmowie z reporterem freshplaza.com, José Manuel Cervera i Carmen Martí, menadżer i szefowa jakości firmy Cebollas Consuay, S.L. z okolic Walencji, podczas wizyty w obiektach firmy w gminie Pobla de Vallbona.

„W ubiegłym roku w Europie bardzo brakowało cebuli, głównie ze względu na 50 procentowy spadek produkcji w Holandii, co spowodowało, że ceny były naprawdę wysokie. W tym roku sytuacja jest inna; powierzchnia obsadzona w Hiszpanii jest większa, a plony są dobre, co doprowadziło do stagnacji popytu i niezwykle niskich cen, które spadają nawet poniżej kosztów produkcji. Na przykład holenderskie ceny cebuli nie są złe w porównaniu z naszymi”, mówi José Manuel.

„To może się zmienić w nadchodzących miesiącach; nie tracimy optymizmu. Zamknięcie granic Indii na eksport cebuli pozostawi lukę na rynku, z której mogą skorzystać inne źródła. Jednak dopóki na rynku będą dostępne cebule o regularnej jakości, ceny nie wzrosną”, mówi producent i eksporter.

Cebollas Consuay, S.L. ma 300 hektarów przeznaczonych na własną produkcję w regionie Kastylia-La Mancha i kolejne 250 hektarów między Kordobą a Sewillą. W niektórych okresach importują z innych krajów, takich jak Holandia i Nowa Zelandia i Peru, aby móc oferować ciągłość swoim klientom. Zbiór hiszpańskiej cebuli trwa od kwietnia do końca lipca w Andaluzji i od połowy sierpnia do połowy października w Kastylii-La Manchy.

„Zapotrzebowanie na słodką cebulę rośnie z każdym rokiem”
Odmiany cebuli, które produkuje ta walencka firma, to wiosenna, Medio Grano i Grano, a także cebula słodka, czerwona, biała i różowa cebula, szalotka i cebula francuska.

Warto zauważyć, że zapotrzebowanie na słodką cebulę na rynku hiszpańskim rośnie z każdym rokiem. „Zapewnia wartość dodaną, a jej spożycie rośnie i nadal będzie rosnąć, dopóki będziemy dobrze sobie z tym radzić”, mówi Cervera. „W Hiszpanii produkujemy ją w Murcji, Kordobie i Albacete, a kiedy nie ma krajowej produkcji, importujemy ją z Peru”.

Specjalizacja - rynek hiszpański
Sprzedaż tej firmy przeznaczona jest głównie dla dużych hiszpańskich sieci supermarketów. „Specjalizujemy się w rynku hiszpańskim, chociaż eksportujemy również do Niemiec, Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Irlandii, a także do dalszych miejsc, takich jak Brazylia, Tajwan i Kanada. Na rynku kanadyjskim silnie konkurujemy z cebulą ze Stanów Zjednoczonych, która jest bardzo podobna do naszej i ma tę zaletę, że znajduje się w pobliżu, ale możemy znaleźć luki na tamtejszym rynku cebuli w różnych porach roku. Arabia Saudyjska jest rynkiem z potencjałem i gdzie regularnie wysyłamy coraz więcej towaru.”

Według José Manuela Cervery „głównym konkurentem dla naszej cebuli jest Holandia, która znacznie poprawiła swoją jakość na przestrzeni lat i ma bardzo wydajną i zorganizowaną logistykę. Ponadto twardość holenderskich odmian cebuli pozwala na ich pełną automatyzację, co znacznie obniża koszty. ”Hiszpańska cebula wyróżnia się wyglądem i jest bardziej miękka.

Organiczna cebula i pojemniki do kompostowania
Od około 3 kampanii Cebollas Consuay, S.L. zajmuje się produkcją i pakowaniem ekologicznej cebuli na rynek krajowy. „Zaczęło się to na skutek popytu ze strony niektórych sieci supermarketów w Hiszpanii, ponieważ w pozostałej części Europy istnieje wystarczająca podaż i trudno byłoby konkurować. Zawsze sadzimy ekologiczną cebulę na podstawie poprzednich programów, ponieważ na razie pozostaje ona małą niszą rynkową.

Cebula jest pakowana we wszystkich formatach, od 250 gramów do 25 kilogramów i w big bagi. „Inwestujemy w celu maksymalnego ograniczenia zużycia plastiku w naszych pojemnikach, aby uczynić je bardziej zrównoważonymi. Mamy już kompostowalne siatki i etykiety dla naszych formatów organicznych.”

Przyszłość hiszpańskiej cebuli będzie zależeć od zdolności do zagwarantowania jej jakości
Według José Manuela Cervery utrzymanie standardów jakości w nadchodzących latach wydaje się największym wyzwaniem dla sektora cebuli w Hiszpanii. Mamy coraz bardziej ograniczony dostęp do środków ochrony, a szkodniki i choroby coraz bardziej utrudniają proces produkcji. W każdym razie prowadzone są badania mające na celu kontrolowanie szkodników za pomocą naturalnych procedur i osiągnięcie zerowych docelowych poziomów odpadów. Istnieje segment rynku, który wymaga hiszpańskiej cebuli i nie zmieni się, dopóki będziemy oferować stałą jakość.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE