Niemiecki chrzan na unijnej liście
Niemiecki chrzan Bayerischer Meerrettich lub inaczej zwany Bayerischer Kren wpisany został na unijną listę o chronionych nazwach. Produkt oferowany jest zarówno w postaci surowej jako korzeń ale nazwę chronioną otrzymał także produkt przetworzony.
Tarty chrzan z dodatkiem octu, oleju oraz odpowiednich przypraw. Bayerischer Kren posiada wysoką zawartość witaminy C, olejków eterycznych i substancji o odziałaniu antybiotycznym. Bayerischer Meerrettich lub Bayerischer Kren charakteryzuje się szczególną ostrością i unikalnym aromatem.
Tarty chrzan jest przygotowywany według przepisów strzeżonych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Chrzan jest uprawiany w Bawarii zgodnie z kilkusetletnią tradycją i dobrymi praktykami rolniczymi. Do dalszego przetwarzania dopuszcza się wybrane korzenie. Chrzan zostaje oczyszczony, umyty, starty i doprawiony. Chrzan jest konserwowany wyłącznie poprzez siarkowanie.
Źródło: fresh-market.pl, za FAMMU/FAPA (ts)
Zobacz więcej: Chrzan korzeń