Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Andaluzja (Hiszpania) – zmiany w eksporcie warzyw

Według danych z andaluzyjskiego obserwatorium cen i rynków na temat głównego eksportu warzyw z regionu do krajów UE w kampanii 2019/2020 eksport pomidorów został nieznacznie zmniejszony w porównaniu z poprzednim sezonem. Wolumen tego eksportu zmalał o 3 procent, mimo że wartość tego eksportu pozostała taka sama rok do roku. Z biegiem miesięcy widać analogiczny obraz jak w poprzednim sezonie, ale z niewielkim spadkiem eksportu w grudniu i marcu.

Jednocześnie eksport andaluzyjskiej papryki wzrósł o 10 procent pod względem wielkości i o 4 procent pod względem wartości. Miesięczny rozwój eksportu w tym segmencie jest porównywalny z sezonem 2018/2019.

Ogórki również osiągnęły lepsze wyniki niż w poprzednim sezonie, przy wzroście o 4 procent pod względem wolumenu i wzroście o 11 procent pod względem wartości. Miesięczny eksport do UE był podobny do zeszłego roku, tylko w listopadzie wzrósł.

W przypadku cukinii wyeksportowano 15 procent więcej pod względem ilościowym, ale obroty wzrosły tylko o 3 procent, głównie ze względu na fakt, że średnia cena na rynku europejskim spadła o 11 procent w porównaniu z poprzednim sezonem. Eksport cukinii andaluzyjskiej do UE nieznacznie wzrósł w październiku, listopadzie i grudniu.

Tymczasem eksport bakłażanów wzrósł pod względem wielkości o 9 procent, chociaż wartość była niższa niż w poprzednim sezonie, tu spadek wyniósł 10 procent. Eksport wahał się nieznacznie między listopadem a marcem.

Wreszcie, eksport fasolki szparagowej wzrósł o 20 procent, podczas gdy jego wartość spadła o 13 procent. W każdym miesiącu, z wyjątkiem października i grudnia, dane dotyczące eksportu były inne niż w roku 2018/2019. Eksport zielonej fasoli do miejsc poza UE jest nieznaczny.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE