Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Właściwości i znaczenie uprawy dyni

2006-00-00 00:00
Dynia jest warzywem kierowanym głównie do przetwórstwa. Powstają z niej przeciery, odżywki (np. jako dodatek do zup dla dzieci).

Jest źródłem witamin A, z grupy B, C, PP, a także składników mineralnych, tj.: fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas. Zawiera dodatkowo pektyny i kwasy organiczne.

Nasiona dyni ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli (hamujących odkładanie się cholesterolu) mają właściwości lecznicze.

Ponadto znajdują się w nich lekkostrawne białka, witamina E i mikroelementy (magnez, selen, miedź, cynk i mangan).
Uprawa dyni nie jest kosztowna. W Polsce produkuje się następujące odmiany:
  • Ambar
  • Amazonka
  • Aura
  • Bambino
  • Melonowa Żółta



    Źródło: fresh-market.pl, Farmer nr 19/2006
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem