Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – potentat na rynku czosnku

Podczas otwarcia Międzynarodowego Kongresu Czosnku, który odbywał się w dniach 25 i 26 lutego br. w Madrycie, sekretarz generalna z hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Isabel Garcia Tejerina, chwaliła społeczno – gospodarcze i gastronomiczne znaczenie hiszpańskiego sektora czosnku, jak również jego możliwości eksportowe.

Jak stwierdziła Isabel Garcia Tejerina, sektor ten osiągnął drugi wynik w eksporcie na świecie, wysyłając za granicę około 65 000 ton czosnku każdego roku. Wspomniała również o tym, że roczna produkcja czosnku w Hiszpanii to 140 000 ton. A to stawia Hiszpanię na pierwszym miejscu wśród producentów czosnku w Europie i to z udziałem w europejskiej produkcji na poziomie 50 procent.

Hiszpańska produkcja czosnku jest koncentrowana w takich rejonach jak: Las Pedroñeras, w Cuenca, Montalban, Santaella, w Kordobie, gdzie „czosnek nie jest tylko głównym źródłem dochodów, ale częścią kultury.”

Sekretarz generalna z hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Isabel Garcia Tejerina stwierdziła, że wielkość produkcji i eksportu czosnku w pełni uzasadnia organizację pierwszego Międzynarodowego Kongresu Czosnku w Madrycie. Kongresu, którego zadaniem jest prezentacja i umożliwienie wdrażania pomysłów i idei mających poprawić produkcję i marketing tego sektora. Co przecież niezbędne jest w utrzymaniu jego trwałego wzrostu i konkurencyjności. Podkreśliła również znaczenie uzyskania, przez fioletowy czosnek z Las Pedroñera, chronionego oznaczenia geograficznego. Taki kierunek działań sprzyja strategii różnicowania produkcji pod względem lokalnych odmian i sprzyja odróżnianiu się od konkurencji.

Zobacz więcej: Czosnek

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE