Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Fasola szparagowa w Kamionie

W bieżącym sezonie na powierzchni 7,5 ha wysiano nasiona 30 odmian fasoli szparagowej. Siew przeprowadzono 6 czerwca br. Zastosowano rozstawę rzędów 50 cm, gęstość siewu – co 7,6 cm w rzędzie, kierunek siewu – wschód-zachód. Na 1 ha wysiano 2,62 jednostki nasion. Uprawy dwukrotnie chroniono przed chwastami (Basagran 480 SL) oraz przed chorobami (Amistar 250 SC). Średni plon, jaki uzyskano z całego pola doświadczalnego, wyniósł 15 t/ha.

Odmiany z hodowli holenderskich przedsiębiorstw Bakker Brothers i Holland-Select zaprezentował Antoni Lipniewski z firmy Alseed. Z oferty pierwszego hodowcy zwrócił on uwagę na odmianę Tempo, której okres wegetacji w uprawie polowej wynosi 60 dni (pod osłonami 56–58 dni). Rośliny tej odmiany mają duży wigor i mocny system korzeniowy. Zielone, proste strąki długości 13 cm, o średnicy 8–9 mm (40 proc.) i 9–10,5 mm (60 proc.) są wysoko osadzone na roślinach oraz dobrze wypełnione miąższem. Odmiana jest odporna na wirusa zwykłej mozaiki fasoli i bakteriozę obwódkową fasoli. Można ją uprawiać we wczesnych terminach lub w późniejszych, jako poplon, bądź też dwukrotnie w czasie sezonu wegetacji.

Standardem w ofercie Holland-Select jest odmiana Stanley o ok. 75-dniowym okresie wegetacji. Niezawodna w upalne lata (nie zrzuca kwiatów), zachowuje dużą zdrowotność nawet przy znacznej wilgotności (odporność na wirusa zwykłej mozaiki fasoli, antraknozę i bakteriozę obwódkową). Wzniesiony pokrój roślin zapewnia dobre przewietrzenie uprawy, co zmniejsza podatność na szarą pleśń i zgniliznę twardzikową. Dzięki mocnym pędom, rośliny nie wylegają nawet przy nadmiernym nawożeniu azotem czy intensywnych opadach deszczu. Strąki są wysoko osadzone, a przez to mniej narażone na choroby grzybowe i zanieczyszczenia. Nową propozycją w tym typie jest Columbo.

Michał Lewandowski z firmy Nickerson-Zwaan polecał producentom nową odmianę Caprika z hodowli francuskiego przedsiębiorstwa Vilmorin. Jest to wczesna (ok. 72 dni wegetacji) odmiana rekomendowana dla przemysłu przetwórczego i polecana do zbioru kombajnowego. Jej rośliny mają wzniesiony pokrój, a ciemnozielone strąki o długości ok. 14 cm są równomiernie rozmieszczone na roślinach. Odmiana wyróżnia się wysoką odpornością na zwykłą mozaikę fasoli, antraknozę i bakteriozę obwódkową.

Robert Sekrecki reprezentujący firmę Clause przedstawił m.in. odmianę Crockett o 68-dniowym okresie wegetacji. Tworzy ona ciemnozielone, proste i wyrównane strąki o średniej długości 12,3 cm i przekroju poprzecznym 8,5 mm. Na polu doświadczalnym można było obejrzeć także nowość, będącą jeszcze w fazie testów – Wyatt (CLX 8122) o okresie wegetacji wynoszącym ok. 64 dni. Odmiana ta cechuje się dużą odpornością na choroby, co – jak tłumaczył – R. Sekrecki – jest zasługą m.in. pokroju roślin (zwarty pokrój, średnia wysokość roślin) i woskowatego nalotu na liściach, stanowiącego naturalną barierę przed patogenami. Długość ciemnozielonych strąków wynosi 14,5 cm, a średnica 8,5 mm.

Firma Syngenta w Kamionie promowała 3 odmiany: Pation, Konza i Serengeti. Pierwsza z nich jest ceniona za wczesność i wysoki, jednolity plon (bardzo zbliżona dojrzałość poszczególnych strąków). Jej rośliny mają duży wigor, dobrze znoszą upały. Konza i Serengeti to z kolei odmiany o dość podobnych cechach. Obydwie są średnio późne (wegetacja trwa ok. 72 dni), plenne, o długim okresie kwitnienia. Nawet przy wysokiej temperaturze, kiedy część kwiatów zostaje zrzucona, rośliny dalej kwitną i zawiązują kolejne strąki. Długość strąków odmiany Serengeti wynosi 14–16 cm, a Konzy – 16–17 cm.

Leszek Kołtun z firmy Seminis-Monsanto zwrócił szczególną uwagę na odmianę Bartava o okresie wegetacji trwającym około 70 dni. Jest ona o 8 dni wcześniejsza od standardowej odmiany tej firmy – Paulista, i bardzo plenna. Rośliny mają wzniesiony pokrój, a strąki o średnicy 8–10 mm są mięsiste i bardzo łatwo odrywają się od szypułki. Odmiana polecana jest zarówno do przetwórstwa, jak i na rynek warzyw świeżych. Najnowszą propozycją dla przemysłu z oferty tego hodowcy jest Timgad. Strąki tej odmiany – długości 11,5–12,5 cm i średnicy 8–10 mm – nie przerastają, długo pozostają mięsiste, są bardzo wyrównane i wysoko osadzone na roślinie.

Nowością z hodowli firmy Nunhems jest odmiana Teroma o okresie wegetacji wynoszącym 75 dni. Jej rośliny cechują się dużą zdrowotnością, mają silny system korzeniowy, zwarty pokrój i są odporne na wyłamywanie przez wiatr. Strąki długości 12–13 cm, średnicy 9 mm (80 proc.) i 9–10,5 mm (20 proc.) są mięsiste, atrakcyjnie wybarwione na ciemnozielono i smaczne. Są równomiernie rozmieszczone na roślinie i nie dotykają podłoża. Dzięki dobrej przydatności do zbioru (strąki są czyste, bez szypułki), uzyskuje się wysoki plon handlowy.

Martin Gaycken z niemieckiego przedsiębiorstwa Van Waveren Saaten oraz Jerzy Tyczyński, reprezentujący tego hodowcę w Polsce, spośród przedstawionych kreacji zwrócili uwagę na Dynasty o około 74-dniowym okresie wegetacji. Rośliny o wysokości 40 cm są odporne na bakteriozę obwódkową, antraknozę i zwykłą mozaikę fasoli. Zielone strąki o długości 13–14 cm oraz średnicy 8–9 mm (70 proc.) i 9–10,5 mm (30 proc.) są okrągłe na przekroju. Poleca się je zarówno do przetwórstwa, jak i sprzedaży na rynku warzyw świeżych.

Na podstawie artykułu: Jolanta Szaciłło, "Fasola szparagowa w Kamionie", "Hasło Ogrodnicze", 10/2012.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE