Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Stagnacja w unijnej produkcji fasoli

2006-00-00 00:00

W latach 1990-2005 produkcja fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej niemal stanęła w miejscu (+0,6 proc.). Gdzieniegdzie bilans okazał się ujemny - Wielka Brytania (-4,8 proc.) i Włochy (-2,2 proc.). Dodatnie tempo utrzymały Belgia (+5,8 proc.) i Francja (+3,0 proc.).

W okresie 1985-1992 roczna produkcja fasoli konserwowej w krajach Unii wynosiła ok. 450 tys. ton. Największe znaczenie odegrała Francja, której udział w skali europejskiej równał się w 1992 r. 62 proc. (Holandia 14 proc., Niemcy 9 proc., Belgia 7 proc., Włochy 5 proc.).



Źródło: fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem