Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francja – trudny początek sezonu kalafiorów

Początek francuskiego sezonu kalafiorowego jest w tym roku trudny, twierdzi eksporter warzyw Theo Kampschoer z Bretanii (Bretania, położona na północnym zachodzie Francji, nad morzem, to jedno z centrów produkcji kalafiora we Francji – przyp. red. fresh-market.pl). "Ze względu na ciepłą pogodę producenci z Holandii i Belgii wciąż zbierają plony, więc w Europie Północnej jest dostępnych wiele kalafiorów. Zaletą jest to, że na rynku mało jest kalafiorów z Hiszpanii i Włoch.", dodaje Theo Kampschoer.

W Bretanii powierzchnia uprawy kalafiora jest w tym roku o 6 procent mniejsza niż rok temu. Theo spodziewa się codziennej dostawy od 60 000 do 70 000 skrzynek "szóstek", w zależności od pogody. "W tej chwili ceny wahają się między 5,50 a 7,50 euro".

Firma Kampexport dostarcza kalafior głównie do Włoch, Niemiec i na krajowy rynek francuski, a te główne kierunki uzupełnia eksportem do Hiszpanii i krajów Europy Wschodniej, takich jak Czechy, Słowacja, Polska, Węgry i Bułgaria.

Według przedsiębiorcy sadzenie specjalności takich jak kalafiory kolorowe i Romanesco jest w Bretanii nadal bardzo ograniczone. "Każdego dnia na rynek dostarczanych jest około 1000 do 3000 skrzynek (6/8) Romanesco. Dodatkowo dostępny jest zielony kalafior, a w mniejszym stopniu także żółty i pomarańczowy."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE