Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Wstępny szacunek zbioru warzyw w 2019 r.

Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego, w swojej wstępnej ocenie tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych, zwracają uwagę, iż w bieżącym sezonie siewy tych warzyw były opóźnione. Po zimie wystąpił także deficyt nawilgocenia gleby, co nie sprzyjało wczesnemu etapowi wegetacji. Problemy pogłębiły się ze względu na wysokie temperatury w kwietniu i dalszy brak opadów w tym okresie. W wielu miejscach konieczny okazał się powtórny siew.

W kolejnych miesiącach warunki agrometeorologiczne również nie sprzyjały uprawom warzyw. W maju było za chłodno, natomiast w czerwcu przyszły upały i znów susza. Spowodowało to zahamowanie przyrostu masy warzyw. Sytuacja poprawiła się nieco dopiero w pierwszej dekadzie lipca, gdy wreszcie mieliśmy w Polsce trochę opadów deszczu.

W konsekwencji eksperci GUS szacują, że z powodu tych niekorzystnych warunków, plony warzyw w 2019 roku będą niższe, zwłaszcza w przypadku odmian wczesnych. Plonowanie odmian późnych będzie zależało od dalszego rozwoju warunków pogodowych. Na plantacjach nawadnianych plony powinny sięgnąć poziomu ubiegłorocznego.

Na obecnym etapie zbiory warzyw gruntowych oszacowano na niespełna 3,8 mln ton, czyli o blisko 9 procent niższym niż rok temu (rok temu produkcja warzyw wyniosła 4,1 mln ton). O ostatecznej wielkości zbiorów zdecydują warunki dalszej wegetacji, jednak biorąc pod uwagę dotychczasowy przebieg sezonu należy spodziewać się spadku zbiorów we wszystkich głównych kategoriach produkcji warzyw gruntowych.

Tegoroczne zbiory kapusty szacuje się na 0,8 mln ton (rok temu zebrano 0,9 mln ton). Zbiory kalafiorów przewiduje się na poziomie 200 tys. ton (rok temu 220 tys. ton), cebuli na poziomie 520 tys. ton (rok temu 563 tys. ton), zbiory marchwi oszacowano na 670 tys. ton (rok temu było to 726 tys. ton), zaś buraków ćwikłowych na 265 tys. ton (rok temu 298 tys. ton). Według wstępnych prognoz zbiory pomidorów gruntowych mają wynieść 230 tys. ton (przed rokiem 253 tys. ton), a ogórków 220 tys. ton (rok temu 245 tys. ton). Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 840 tys. ton (w 2018 roku było to 900 tys. ton).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE